Κύπρος: Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου ΠτΔ – Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Έκλεισαν στις 6 το απόγευμα οι κάλπες στην Κύπρο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεκινήσει, με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται λίγο πριν από τις 20:00.

Διεκδικητές της Προεδρίας είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, που αναδείχθηκαν ως οι βασικοί από τον α’ γύρο της περασμένης Κυριακής και από σύνολο συνολικά 14 υποψηφίων. Δικαίωμα ψήφου έχουν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι.

Ο κος Χριστοδουλίδης ψήφισε στις 09.45 το πρωί στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ΄, Γεροσκήπου, στην γενέτειρά του την Πάφο, ενώ ο κος Μαυρογιάννης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη 13:00, στο Γ΄ Δημ. Σχολείο Αγλαντζιάς, Κέντρο Θ΄, Αγλαντζιά Λευκωσίας.

Προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (10/02) το τελευταίο διακαναλικό debate μεταξύ των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, το οποίο μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Sigma, Ant1, Omega, Alpha και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η συζήτηση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Omega και με αυτήν ολοκληρώθηκε και η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο, που διήρκεσε 12 και πλέον μήνες.

Λίγο μετά τις 22:00, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Προβάδισμα δίνουν στον ανεξάρτητο υποψήφιο για την ΠτΔ, Νίκο Χριστοδουλίδη, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Με καταμετρημένο το 56,2% των ψήφων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 52% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 48%.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters