Κύπρος: ‘Ηχησαν οι σειρήνες για την 41η επέτειο του πραξικοπήματος

Στις 08:20, ώρα κατά την οποία πριν από 41 χρόνια εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών κατά της νόμιμης κυβέρνησης του τότε προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Εξάλλου, το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ μετέδωσε, γύρω στις 06:30, ηχητικό απόσπασμα από τον ψηφιακό δίσκο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, ο οποίος είχε γίνει με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Η Βουλή θα συνέλθει σε ειδική συνεδρίαση, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα προηγηθεί μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Επίσης, θα ψαλλεί νεκρώσιμη ακολουθία των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, αντιστασιακών, αστυνομικών, πολιτών, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν πρόσφατα σε ομαδικό τάφο στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας δρ Anglu Farrugia, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, θα επισκεφθούν τον «Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Κύπρου», στην Πάφο, όπου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση. Ο «Ελεύθερος Ραδιοσταθμός» μετέδωσε το διάγγελμα του προέδρου Μακαρίου, αμέσως μετά το πραξικόπημα, στο οποίο τόνιζε: «Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο. Να την διχοτομήση. Αλλά δεν θα το κατορθώση. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών«.

Επίσης, στις 19:05 θα μεταδοθεί από το «Ράδιο Πάφος 93.7» και διαδικτυακά από το www.radiopafos.com η τελευταία συναυλία του Μάριου Τόκα, η οποία δόθηκε στις 15 Ιουλίου 2007 και μεταδόθηκε ζωντανά από το «Ράδιο Πάφος».