OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Υπάρχουν 75.000 ληγμένες χειροβομβίδες στην Εθνική Φρουρά» – Έτσι έχασε το χέρι του ο οπλίτης της ΕΛΔΥΚ

27/02/2024 - 19:46
Εθνική Φρουρά
Share on FacebookShare on Twitter

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπάρχουν 75.000 χειροβομβίδες στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου και θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια.

Με αφορμή τον τραυματισμό του Έλληνα οπλίτη της ΕΛΔΥΚ πριν λίγες ημέρες, από έκρηξη χειροβομβίδας, δημιουργήθηκαν ερωτηματικά σχετικά με την καταλληλότητα των πυρομαχικών, καθώς έχουν προηγηθεί κι άλλα περιστατικά κατά την διάρκεια των εκπαιδεύσεων.

Οι έρευνες για τον τραυματισμό του οπλίτη, ο οποίος ακρωτηριάστηκε, φέρνουν στο προσκήνιο την σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και αιγυπτιακής εταιρείας για προμήθεια δεκάδων χιλιάδων χειροβομβίδων και η οποία είχε συναφθεί το 2008.

Οι όροι της σύμβασης που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Φιλελεύθερος», δείχνουν ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες θα έπρεπε να τεθούν εκτός στρατεύματος 10 χρόνια μετά την κατασκευή τους.

Για την ώρα όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χειροβομβίδα ήταν αμυντική, αιγυπτιακής προέλευσης και συγκεκριμένου τύπου, δηλαδή DG 270/2. Ταυτίζεται απόλυτα, δηλαδή, με το στρατιωτικό υλικό που προνοείτο και στη σύμβαση του 2008. Πηγές της εφημερίδας επιβεβαιώνουν ότι «η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ΕΛΔΥΚ ήταν αιγυπτιακή».

Στη σύμβαση με την αιγυπτιακή εταιρεία, η οποία αφορούσε 75.000 χειροβομβίδες, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι το όριο ζωής των συγκεκριμένων πυρομαχικών ήταν τα 10 χρόνια.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας αναφέρουν, ακόμη, ότι η Εθνική Φρουρά είχε προμηθεύσει με αιγυπτιακές χειροβομβίδες την ΕΛΔΥΚ κατά τον περασμένο χρόνο. Προηγήθηκε αίτημα από την ΕΛΔΥΚ εντός του 2023, με την ΕΦ να χορηγεί συγκεκριμένο αριθμό για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΛΔΥΚ έχει το δικό της οπλισμό, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις προμηθεύεται στρατιωτικό υλικό και από την Εθνική Φρουρά.

Απαντήσεις από τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα και τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, Γεώργιο Τσιτσικώστα, θα ζητήσει την Πέμπτη η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η οποία θα θέσει επί τάπητος το θέμα του ελαττωματικού εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, μετά και το ατύχημα στην ΕΛΔΥΚ, αναφέρει το κυπριακό Sigma Live.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, Ζαχαρία Κουλία, το θέμα θα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως της Επιτροπής, λόγω της σοβαρότητάς του, πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών.

Tags: ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΥΠΡΟΥΕΛΔΥΚΚΥΠΡΟΣΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ

Related Posts

SAFE - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

SAFE: Εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο της Κύπρου – Παίρνει 1,18 δισ. για εξοπλισμούς

16/01/2026 - 20:04
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Cyprus Daily News: «Υβριδική επίθεση της Ρωσίας στον Πρόεδρο της Κύπρου»

09/01/2026 - 18:08
ΕΕ
ΚΥΠΡΟΣ

Η επανένωση της Κύπρου είναι «απόλυτη προτεραιότητα» για την ΕΕ, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

08/01/2026 - 08:42

Διαβάστε Επίσης

Άμπου Ντάμπι: Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν για δεύτερη μέρα τις συνομιλίες τους

Σάλος από τα σχόλια Τραμπ για τους στρατιώτες του NATO στο Αφγανιστάν: «Ζητάμε αλήθεια και σεβασμό»

Γροιλανδία: «Προετοιμάζουμε την απάντηση στους Αμερικανούς», λέει η πρωθυπουργός της Δανίας που επισκέπτεται το νησί

Politico: ΕΕ και ΗΠΑ «ψάχνουν» 800 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο

M/T Grinch: Το ρεσάλτο των γαλλικών δυνάμεων στο ρωσικό τάνκερ του «σκιώδους στόλου» [vid]

ΓΕΕΘΑ: «Άλλαξαν χέρια» οι διοικήσεις του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 165.661 νεκρούς στρατιωτικούς οι ρωσικές απώλειες

Ξεκίνησαν οι διήμερες συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι: Οι οδηγίες του Ζελένσκι στην ουκρανική αντιπροσωπεία

Top News

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η διάταξη για τη συνεπιμέλεια που «άναψε φωτιές» - Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η απάντηση της υπουργού

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 26 έως 30 Ιανουαρίου

CNN: Πώς έπιασαν τον Μαδούρο σε 60 δευτερόλεπτα - Τα πυρά, οι χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρων και η αστραπιαία επιχείρηση

Το σκηνικό στον «ανάρμοστο» χορό της Βικτόρια, στο γάμο του Μπρούκλιν Μπέκαμ που έκανε τη Νίκολα Πελτζ να κλαίει: «Πιάσε τους γοφούς της»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert