«Νέο ξεκίνημα στο Κυπριακό», προαναγγέλει ο Κασουλίδης

Την πρώτη του συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα αφότου ανελαβε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ο Ιωάννης  Κασουλίδης, όπου τόνισε ότι προσδοκά σε ένα »νέο ξεκίνημα» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ μιλώντας  στον ανταποκριτή της  Milliyet στις Βρυξέλλες κ. Γκιουβέν Οζάλπ  αφήνει ανοιχτό στις συζητήσεις αυτές να υπάρξουν και  ειδικοί εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Ελλάδα, ως εγγυήτριες χώρες- εξαιρεί όμως την Βρετανία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το σημείο αυτό επέλεξε να κάνει τίτλο κεντρικό Milliyet : « Η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν μέρος στο χρονοδιάγραμμα». 

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι αντίθετος στις ΄΄κόκκινες γραμμές»  και πως θα πρέπει να γίνει μια αλλαγή μεθόδου στις διαπραγματεύσεις. Επεσήμανε δε πως τους προσεχείς μήνες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία και ότι ελπίζει αυτά να μην μείνουν χωρίς αντίκρισμα. Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με την διατύπωση της τουρκικής πλευράς υπέρ μιας λύσης με δύο κράτη κάτω από μια συνεργασία σκεπής. »Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Να μην χάνουμε αδίκως τον καιρό μας».

Όλη η συνέντευξη  στην Μιλλιέτ είναι η εξής:.
 
Ερώτηση:
Η προσδοκία είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αν δεν κάνω λάθος η οικονομική κρίση θα παρατείνει το διάστημα αυτό.
Κασουλίδης:
Σε αυτήν την φάση  την προτεραιότητα την έχει  η οικονομία. Θα προχωρήσουμε και στο Κυπριακό. Στο θέμα αυτό δεν έχουμε προκαταρκτικό όρο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο. Είναι ολοφάνερο πως οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι τώρα δεν οδήγησαν πουθενά. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εξετάσουμε το πώς θα γίνουν οι νέες συνομιλίες. Οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν σε διαφορετικά επίπεδα. Μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ειδικών εκπροσώπων από τις δύο κοινότητες . Μπορούν να καθοριστούν και ειδικοί εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες χώρες. Επειδή στις συνομιλίες δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά οι κοινότητες δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Έχω την γνώμη ότι κρυβόμαστε πίσω από μια ψευδαίσθηση ( illusion) προς την κατεύθυνση ότι τα πάντα εξαρτώνται από τις δύο κοινότητες . Όμως όλοι γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι αλήθεια . Γιατί να συνεχίσουμε συμπεριφερόμενοι σαν να είναι τα πάντα εξαρτημένα από τις δύο κοινότητες; Γιατί να μην συγκεντρωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές;

 Ερ: Αυτό έχει την έννοια μιας νέας μεθοδολογίας.
Κασουλίδης:   H μεθοδολογία είναι σημαντική διότι φάνηκε πως η μέθοδος η οποία εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν δεν ήταν σωστή.
 
Ερ: Είστε υπέρ ενός νέου ξεκινήματος , αλλά ασφαλώς δεν θα σκέπτεστε να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν.
Κασουλίδης:   Από πλευράς περιεχομένου δεν σκεπτόμαστε να αρχίσουμε από το μηδέν  όμως στο θέμα της μεθόδου και της διαδικασίας πρόθεση μας είναι ένα νέο ξεκίνημα.
 
Ερ: Γιατί θέλετε να συμπεριλάβετε στο χρονοδιάγραμμα και τους εγγυητές;
Κασουλίδης:
 Όχι όλους. Η Βρετανία στο θέμα αυτό δεν έχει τίποτα να πει. Όμως σκέπτομαι ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο χρονοδιάγραμμα , θα επιφέρει οφέλη.
 
Ερ: Η Τουρκία δεν είναι φυσικά ένα κομμάτι του χρονοδιαγράμματος;
Κασουλίδης:
  Λένε ότι υποστηρίζουν το χρονοδιάγραμμα , αλλά αυτό μόνο. Δεν είναι επαρκής η υποστήριξη του χρονοδιαγράμματος. Όπως σας είπα δεν έχουμε προκαταρκτικό όρο. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε κάθε άποψη και πρόταση. Είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε όλους τους τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και αυτό το επιθυμούμε. Όλοι στέκονται στην αναγκαιότητα της εξασφάλισης ενός αποτελέσματος , όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον χρόνο , αλλά και από την μεθοδολογία.
 
Ερ: Το να είστε ανοικτοί σε αλλαγή στην μέθοδο και το να μην προτιμάτε ένα νέο ξεκίνημα από πλευράς περιεχομένου, έχει την έννοια ότι δεν θα γίνει κάποια αλλαγή στις κόκκινες γραμμές;
Κασουλίδης:
  Καθ’ όλη την διάρκεια της πολιτικής μου ζωής δεν μου άρεσαν ποτέ οι προκαταρκτικοί όροι και οι κόκκινες γραμμές . Σε τέτοιου είδους καταστάσεις βάζετε τον εαυτό σας σε μια λακκούβα και μετά κάθεστε και περιμένετε για να έρθουν κάποιοι να φέρουν σκάλα και να σας βγάλουν. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμπεριφερθούν λογικά. Αν μείνουμε μακριά από πράγματα όπως οι κόκκινες γραμμές , τότε μπορούμε να μιλήσουμε.
 
Ερ: Η Τουρκία αποδίδει σημασία στο γεγονός ότι ο Αναστασιάδης είχε πει ¨ναι¨ στο σχέδιο Αννάν το 2004 . Το ¨ναι¨ αυτό επιζεί ακόμα;
Κασουλίδης:
Κανένας δεν αρνείται την θέση του την περίοδο εκείνη, όμως ούτε ο Αναστασιάδης , ούτε και κανένας άλλος πολιτικός, δεν μπορεί να παραβλέψει την απόφαση του λαού και δεν μπορεί να την προσπεράσει . Αλλά όπως είπα υπάρχει καλή πρόθεση .
 
Ερ: Από ότι γίνεται αντιληπτό , κάτω από το ¨ναι¨ του 2004 έχει περάσει πολύ νερό…
Κασουλίδης:
  Να δούμε τις εξελίξεις με ανοικτή αντίληψη και με καλή πρόθεση.
 
Ερ: Στο νέο χρονοδιάγραμμα, θέλετε να αναλάβει απευθείας κάποιο ρόλο η ΕΕ;
Κασουλίδης:
   Θα είναι πολύ ωφέλιμο η ΕΕ να βοηθήσει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών διότι οι ρυθμίσεις αναφορικά με την Κύπρο στο μέλλον θα έχουν ταυτόχρονα σχέση με το κεκτημένο της ΕΕ . Η αρμοδιότητα θα συνεχίσει να είναι στα Ηνωμένα Έθνη .
 
Ερ: Πράγματι σκέφτεστε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για το Κυπριακό;
Κασουλίδης:
  Πολλοί άνθρωποι όταν δεν βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ , φοβούνται να βάλουν το χέρι τους κάτω από την πέτρα. Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην ΕΕ. Αυτό θα είναι ένας παράγοντας που θα εξασφαλίσει την επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την ΕΕ στο Κυπριακό.
 
Ερ: Τι περιμένετε ακριβώς από την Τουρκία στο νέο χρονοδιάγραμμα;
Κασουλίδης:
  Καθήκον και των δύο πλευρών είναι να αλλάξουν την ατμόσφαιρα που γίνονται αυτές οι διαπραγματεύσεις . Υπάρχει επιδείνωση στις εξελίξεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Αυτό δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Κύπρο. Ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το κλίμα αυτό. Εγκαταλείποντας τις γνωστές δηλώσεις θα πρέπει να είμαστε περισσότερο πραγματιστές και να εστιάζουμε στο αποτέλεσμα .
 
Ερ: Μπορούμε να κάνουμε λόγο αναφορικά με την νέα «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» για μια επιφυλακτική αισιοδοξία στην Τουρκία. Πως εκλαμβάνονται στο νησί τα μηνύματα που δίδονται;
Κασουλίδης:
 Είναι μια πραγματικότητα ότι υπάρχει μια θετική αποδοχή αναφορικά με την εκλογή του κ Αναστασιάδη. Θα δείτε ότι τους προσεχείς μήνες στην εξωτερική μας πολιτική θα έρχονται στην επικαιρότητα ορισμένες πρωτοβουλίες που θα στέλνουν μηνύματα στην Τουρκία. Έναντι αυτών ελπίζουμε να έχουμε μηνύματα από την Τουρκία. Το θέμα δεν είναι μόνο το Κυπριακό. Πρόκειται για μια πολύ πιο μεγάλη εικόνα . Αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση τις ανοικτές προσεγγίσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς εμάς. Έχουμε την επίγνωση των ευθυνών μας και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προσδοκίες , όμως έχουμε και εμεις κάποιες προσδοκίες. Θα ήθελα να εκφράσω φωναχτά και ξεκάθαρα ένα μήνυμα. Κάνουμε λόγο για μια ομοσπονδιακή λύση, ή κάνουμε πως η λύση είναι η Ομοσπονδία; Εκείνο που είδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η διατύπωση της τουρκικής πλευράς ήταν μια λύση με δύο κράτη κάτω από μια συνεργασία σκεπής. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Να μην χάνουμε αδίκως τον καιρό μας.
 
Ερ: Κάνατε λόγο για μηνύματα στην εξωτερική πολιτική…
Κασουλίδης:
 Ναι , αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το Κυπριακό. Μπορεί να υπάρχουν μηνύματα και για την ΕΕ.
 
Ερ: Όπως η κατάργηση του μπλοκαρίσματος στα Κεφάλαια;
Κασουλίδης:
 Όχι μόνον έτσι . Αν θέλετε στο σημείο αυτό να μην δώσουμε λεπτομέρειες, αλλά τους προσεχείς μήνες θα δείτε . Τα μηνύματα θα είναι άκρως ξεκάθαρα. Θα δούμε και τα μηνύματα που θα έρθουν. Δεν έχουμε την πρόθεση να μπούμε στο παιχνίδι της κατηγορίας της απέναντι πλευράς. Εμείς είμαστε σοβαροί . Συμπεριφερόμενοι με καλή πρόθεση , θα περιμένουμε καλή πρόθεση και ανταπόκριση