OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Ο Νταβούτογλου καλεί τον Σαμαρά για τσάϊ στα κατεχόμενα!

16/09/2014 - 19:24
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά να κάνουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο. «Να πάμε πρώτα στο νότιο μέρος και μετά στο βόρειο», είπε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε».

Σε ερώτηση αν η Άγκυρα υποστηρίζει δύο κράτη, ομοσπονδία ή συνομοσπονδία στην Κύπρο ο κ. Νταβούτογλου απάντησε: «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν και η Τουρκία υποστήριξε, το κείμενο είναι καθαρό». (σ.σ.: Πρόκειται για την συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία αναφέρεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία).

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έδειξαν πάντοτε καλή πρόθεση. «Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η «ΤΔΒΚ» και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πως μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η καθυστέρηση τον συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου. Το Εθνικό Συμβούλιο στην Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει δύσκολη την λήψη αποφάσεων», υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου.

Επίσης, έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας: «Ελάτε και ας κάνουμε αυτή την ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή την χρονιά. Μια λύση η οποία αναβάλλεται, στην πραγματικότητα βαθαίνει την μη λύση, ας μην την αναβάλλουμε».

Για τις αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχιστούν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. «Ελάτε και ας αποτελέσουμε παράδειγμα. Ας γίνουμε παράδειγμα και για άλλες κρίσεις», είπε και σχετικά έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Ή ελάτε να βρούμε μαζί λύση ή ας άρουμε το εμπάργκο και να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τουρκοκύπριους μόνους τους στην μοίρα τους».

Τέλος, σε ερώτηση αν και το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί όπως και το νερό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει λάθος», είπε.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε ο νέος Τούρκος Πρωθυπουργός  κ. Ahmet Davutoglu, ευρισκόμενος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τους οίκους αξιολόγησης!

Η Τουρκία παρέχει νοσηλεία σε κορυφαίο στέλεχος του Ισλαμικού κράτους!



Τουρκικά όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών! Ο ρόλος της Άγκυρας προβληματίζει την Δύση

Tags: ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑΚΥΠΡΟΣΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥΣΑΜΑΡΑΣ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13
Κύπρος - ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρικής διασύνδεσης

26/11/2025 - 15:14

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert