Οι Κύπριοι πήραν το γεωτρύπανο από την ΑΟΖ και οι Τούρκοι το Barbaros

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

»Συμφωνία» δείχνει η διπλή αποχώρηση τόσο του γεωρτύπανου  »SAIPEM 10000» χθες από την Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και του τουρκικού ερευνητικού πλοίου »Μπαρμπαρός» από τα ανοιχτά της Κύπρου, που αναγγέλθηκε πριν από λίγο.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Cihan, με τον τίτλο: «Το πλοίο Μπαρμπαρός που αναζητούσε πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου, επιστρέφει στην Τουρκία», γράφει ότι το εν λόγω πλοίο πλοίο σεισμικών ερευνών, θα επιστρέψει πίσω στην Τουρκία.

Όπως γράφει το τουρκικό πρακτορείο μετά την αποχώρηση από την περιοχή του πλοίου γεωτρήσεων SAIPEM 10000 που έκανε γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχωρεί από την περιοχή και το πλοίο »Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά».

Το πλωτό  γεωρτύπανο  »SAIPEM 10000» που πραγματοποίησε  γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI/KOGAS αποχώρησε νωρίς χθες το βράδυ από το σημείο της γεώτρησης στο κοίτασμα «Αμαθούσα» στο «Τεμάχιο 9», γράφει ο Φιλελευθερος.
 
Προορισμός του σύμφωνα με πληροφορίες είναι λιμάνι της Ιταλίας όπου θα κάνει συντήρηση. Μέχρι σήμερα το πρωί – και για πολλές εβδομαδες  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα Χαριεντίν Πασά»,   βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αμμοχώστου απέναντι από την αρχαία Σαλαμίνα.Μαζί του και το συνοδευτικό σκάφος «Kofso».
Τωρα ήρθε το δημοσιευμα του πρακτορείου Cihan,που αναφέρει ότι πλοίο πλοίο σεισμικών ερευνών θα επιστρέψει πίσω στην Τουρκία.

Το »πουλάνε» ως κίνηση καλής θέλησης!

Σχετικά με το θέμα αυτό ο ψευτο- υπουργός Εξωτερικών της λεγόμενης ΤΔΒΚ», κ. Οζντίλ Ναμί, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BRT των κατεχομένων, είπε ότι ως ένδειξη καλής θέλησης αποφάσισαν για την επιστροφή του πλοίου »Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» στην Τουρκία. Ο κ. Οζντίλ Ναμί ισχυρίστηκε ότι όσο μπορούσαν και με καλή πρόθεση κατέβαλλαν προσπάθεια να εξαλείψουν τις αιτιολογίες που είχε θέσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης για την φυγή του από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων- ξεχνώντας βέβαια να πει ότι αιτία τη\ης διακοπής ήταν η πολιτική κανονιοφόρων της Τουρκιας και η αποστολή του Μπαρμπαρος στην Κυπριακή ΑΟΖ..

Ο Κ. Ναμί, εντελώς προσχηματικά είπε ότι εύχεται η κυπριακή πλευρά να χρησιμοποιήσει θετικά αυτήν την δυνατότητα και να επιστρέψει χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θα αξιολογήσει και πάλι την κατάσταση και τηρώντας μία περισσότερο εποικοδομητική συμπεριφορά, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το είχε προαναγγείλει ο ψευτο-υπουργός Εξωτερικών της »ΤΔΒΚ»
Το ότι όλο αυτό ενδεχομένως να αποτελεί μια συμφωνία – πιθανότατα με παρότρυνση των ΗΠΑ- μεταξύ Αναστασιαδη και Τουρκοκυπρίων προκύπτει και από το ότι από τις 15 Μαρτίου ο  κ. Οζντίλ Ναμί είχε δηλώσει σε συνέντευξη που έδωσε στην Τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kıbrıs»  η NAVTEX της τουρκικής πλευράς λήγει στις 6 Απριλίου και ότι κατά την τρίμηνη περίοδο που το SAIPEM 1000 θα είναι σε συντήρηση, δεν θα εκδοθεί νέα NAVTEX και ότι το πλοίο «Barbaros» δεν θα πάει στην περιοχή.
Ο ψευτο-υπουργός Εξωτερικών της »ΤΔΒΚ», είπε τότε ακόμα πως θα αντιμετώπιζαν με ικανοποίηση την επιστροφή του κ. Νίκου Αναστασιάδη στο τραπέζι των συνομιλιών στο διάστημα αυτό αλλά υπενθύμισε ότι στο διάλειμμα που είχε δοθεί τον Ιανουάριο, ο κ. Αναστασιάδης αντί να επιστρέψει στο τραπέζι είχε θέσει νέους όρους.
Σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία υπάρχει μία παραφιλολογία, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναληφθούν στις 16 Απριλίου. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία αν η υπάρχουσα NAYTEX της Τουρκιας θα ακυρωθεί.