Ούτε Δελφίνος, ούτε Δελφίνη, αλλά Δελφύνη το όνομα του «χρυσού» στόχου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μετά από μήνες αναζητήσεων μετά το περσινό καλοκαίρι, όταν ο «Φ» είχε αποκαλύψει τα ονόματα των στόχων που έπαιρναν σειρά για γεωτρήσεις στα τεμάχια, είχαμε αναφέρει τον πρώτο στόχο στον οποίο θα επιχειρούσε η ExxonMobil – Qatar Petroleum ως «Δελφίνο» και αργότερα, μετά από διορθώσεις με θηλυκό πρόσημο, ως «Δελφίνη». Ωστόσο, απόλυτα έγκυρη πηγή που βρίσκεται στους κύκλους των γεωλόγων που εντόπισαν και «βάπτισαν» τον στόχο, διόρθωσε ξανά: «Δελφύνη» είναι η σωστή ονομασία.

Πρόκειται για δράκο, που έρχεται μέσα όχι από τη μυθολογία απλά, αλλά από την ελληνική γεωμυθολογία. Γένους θηλυκού η Δελφύνη, από την οποία και πήρε το όνομά της η περιοχή και το Μαντείο των Δελφών. Η Δελφύνη ήταν μισή γυναίκα και μισό φίδι, φύλασσε τους τένοντες των χεριών και των ποδιών του Δία, όταν του τους έκοψε ο Τυφώνας κατά την τιτανομαχία. Κατά μία ερμηνεία, είναι και ο ομφάλιος λώρος που συνδέει με τη μήτρα της Γης (Γαίας).

Ο μύθος λέει ότι τα ρήγματα του Μαντείου των Δελφών και των πηγών νερού ξεκινούν από τη Δελφύνη στα έγκατα της γης.

Προφανώς, οι ειδικοί της ExxonMobil, που εντόπισαν και «βάπτισαν» τον στόχο, ήταν επηρεασμένοι από μια τελευταία επιστημονική μελέτη, που έδειξε ότι στο νερό αλλά και σε αποθέσεις των πετρωμάτων των Δελφών ανιχνεύτηκε μεθάνιο – ό,τι ακριβώς αναζητούν και με τη γεώτρηση στη «Δελφύνη».

Πηγή Philenews