Πολεμικό πλοίο έστειλε η Τουρκία κοντά στο γεωτρύπανο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Την κορβέτα «Μπάφρα» έστειλε η Τουρκία από την Μερσίνα για να παρακολουθεί τις εργασίες του πλοίου-γεωτρύπανου SAIPEM – 10000 ,με σημαία Μπαχάμες, που πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συνήθως τα πολεμικά της Τουρκίας δεν πλησιάζουν περισσότερο από 5 μίλια από το SAIPEM – 10000 .

Επί μερικές ημέρες δεν υπήρχε τουρκικό πολεμικό πλοίο κοντά στο  SAIPEM – 10000  μετά την αναχώρηση  της φρεγάτας TCG Gelibolu, που βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο της επιχείρησης »Ασπίδα της Μεσογείου». Η αναχώρηση της φρεγάτας είχε ανακοινωθεί από το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας Το κενό μπορεί να οφείλεται και στην κακοκαιρία που επικρατούσε.

Η NAVTEX μέχρι τις 6 Απριλίου 

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκία Μπαρμπαρός -για το οποίο έχει εκδοθεί παράνομη NAVTEX (αναγγελία) για κίνηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 6 Απριλίου – εξακολουθούσε να βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αμμόχωστο- τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ- εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο ο λεγόμενος »υπουργός εξωτερικών »του ψευδοκράτους κ. Οζντίλ Ναμί, στο κατά πόσο το «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει να πηγαινοέρχεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ο κ. Ναμί είπε  σε συνέντευξή του στην Cyprus Weekly πως είναι πολύ πιθανό. Ο ίδιος ζήτησε άμεσο τερματισμό όλων των ενεργειών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Υποστήριξε παράλληλα πως καμιά ξένη εταιρεία δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ- κάτι βέβαια που είναι ψευδές. Οχι μόνο εταιρίες έχουν ενοχληθεί από αυτό αλλά καιοοι ΗΠΑ έκοψαν την παραχώρηση δυο φρεγατών στις Τουρκία για την ένταση που προκαλεί στην περιοχή της Αν Μεσογείου.
  
Καταγράφοντας τις τουρκικές αξιώσεις σ’ ό,τι αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους υποστηρίζει ότι  η NAVTEX ήταν πρόφαση για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.   
Εξάλλου τις προάλλες  ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ κ Μποζκίρ είπε πως πιστεύει ότι την επόμενη περίοδο η  Κύπρος και η Ελλάδα θα αποδεχτούν τις φόρμουλες που πρότεινε η Τουρκία.