Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 23-10-12

 Η ολοκλήρωση και η αποστολή των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, με στόχο την έναρξη της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωσή της πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είναι το θέμα που απασχολεί τους πρωτοσέλιδους τίτλους του συνόλου του κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Άλλα θέματα που απασχολούν τους κύριους τίτλους είναι το χρονοδιάγραμμα της Πολιτικής Αεροπορίας προς τις Κυπριακές Αερογραμμές, οι αλλαγές σε βιβλίο της γεωγραφίας για την καταγωγή των Κυπρίων, οι συσκέψεις Ντάουνερ στη Νέα Υόρκη για οριστικοποίηση εγγράφου συγκλίσεων, οι δηλώσεις του Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα του χρέους, και μουσικό φεστιβάλ που προγραμματίζεται στην κατεχόμενη Καρπασία.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ο κύβος ερρίφθη», γράφει ότι, ύστερα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Κυβέρνηση διαβίβασε στις Βρυξέλλες τις αντιπροτάσεις της, πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσει η επίσημη διαπραγμάτευση για τη σύναψη του κυπριακού μνημονίου. Αλλού αναφέρει ότι αυστηρό χρονοδιάγραμμα έβαλε χθες το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στις Κυπριακές Αερογραμμές για να μην τους αφαιρεθεί το πιστοποιητικό αερομεταφορέα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο αναμενόμενος διορισμός τους ανώτερου αστυνόμου Ανδρέα Κυριάκου ως υπαρχηγού της Αστυνομίας προκαλεί αναστάτωση στο αστυνομικό Σώμα.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αφόρητες πιέσεις ασκεί η Τρόικα στην Κυβέρνηση», γράφει ότι η κρίσιμη ώρα για το καθοριστικό πάρε-δώσε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας φαίνεται να πλησιάζει, αφού οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης βρίσκονται από χθες, αργά το απόγευμα, στα χέρια της Τρόικας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διαβουλεύσεις του Προέδρου με το συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλού αναφέρεται σε αλλαγή της ιστορίας μέσω γεωγραφίας και για περίεργες παρεμβάσεις στο βιβλίο Γεωγραφίας της Κύπρου της β’ γυμνασίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε «εξελληνισμό των Κυπρίων μέσα από μια μακρά διαδικασία». Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε έξαρση βρίσκονται οι γαστρεντερίτιδες λόγω του άστατου καιρού.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Πακέτο ύψους 4,5 δισ.», γράφει ότι με εισηγήσεις και περικοπές στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων μεταξύ 6,5% και 12,5%, επέκταση της περιόδου της έκτακτης εισφοράς για κρατικούς και ιδιωτικούς υπαλλήλους, με αρκετές φορολογίες και κάμποσες κόκκινες γραμμές υπό μορφή άμυνας, η Κυβέρνηση αποστέλλει τις προτάσεις της προς την Τρόικα. Προσθέτει ότι η Τρόικα θα έρθει στο νησί μόνο αν εκπληρούνται σημαντικές προϋποθέσεις για σύναψη μνημονίου με τη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί μοιράζουν λεφτά που δεν έχουν σε οργανώσεις και συνδέσμους κατά τη διάρκεια χοροεσπερίδων ή επισκέψεων προεκλογικού χαρακτήρα. Επίσης, η γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ πήγε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συσκέψεις για την οριστικοποίηση εγγράφου συγκλίσεων που θα κατατεθεί σε διαπραγματευτές.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Στην Τρόικα οι προτάσεις», γράφει ότι η ολοκληρωμένη πρόταση της Κυβέρνησης που διαβιβάστηκε στην Τρόικα δεν περιλαμβάνει ούτε κατάργηση του 13ου μισθού, ούτε της ΑΤΑ, αλλά κλιμακωτή συνεισφορά των εργαζομένων, προστασία των Ημικρατικών Οργανισμών και διαφύλαξη των εργασιακών σχέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής του ΚΟΑΠ στελεχώνεται με ειδικευμένους στην Πληροφορική, εντούτοις ανατίθενται υπηρεσίες σε άτομα εκτός οργανισμού. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, κύριος στόχος της Κεντρικής είναι να μην φορτωθεί το χρέος των τραπεζών ο Κύπριος φορολογούμενος, το οποίο η Τρόικα οριοθετεί στα 11,5 δισ. ευρώ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Το πακέτο της Τρόικας πήρε επιτέλους το δρόμο του», γράφει ότι η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε χθες τις προτάσεις της προς τους διεθνείς δανειστές της, την Τρόικα, η οποία θα προσκληθεί στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο μνημόνιο μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι μουσικό φεστιβάλ που προγραμματίζεται στην παραλία της κατεχόμενης Καρπασίας είναι πιθανό να προκαλέσει ένταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μάχες στην Βηρυτό και την Τρίπολη χθες, σε περαιτέρω αναταραχές στη χώρα που συνδέονται με τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία.

cna.org.cy