Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία – Άσκηση του τουρκικού ΠΝ δυτικά της Κύπρου

Η Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους, NAVTEX [697/17], με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή Δυτικά της Κύπρου για άσκηση του τουρκικού ΠΝ. 

Νωρίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) , ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου και μια ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων πέριξ της εξέδρας γεώτρησης «West Capella», η οποία αναμένεται να αφιχθεί στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η είσοδος στη ζώνη ασφαλείας απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο.

To «West Capella», αναμένεται αύριο Τετάρτη πρωί να βρίσκεται στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», όπου έχει εξασφαλισμένα δικαιώματα γεώτρησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Μετά την άφιξή του στην Κύπρο το πλοίο γεωτρύπανο αναμένεται να προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες προκαθορισμένες δοκιμές πριν από την γεώτρηση. Οι δοκιμές και οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν διάρκεια μικρότερη της μιας εβδομάδος και μόλις ολοκληρωθούν θα ξεκινήσουν, εκτός απρόοπτου ως προβλέπονται οι εργασίες γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Ονησίφορος».
Η γεώτρηση θα συνεχιστεί μέχρι και περίπου το τέλος του Αυγούστου και όταν πλέον το γεωτρύπανο θα έχει φτάσει σε βάθος από από 3.500 ως και 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό, που είναι ο στόχος και η κορυφή του δυτικού τμήματος του προσδοκώμενου κοιτάσματος «Ονισήφορος».

Διαβάστε περισσότερα στο newsit.com.cy

Ωστόσο η Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο εξέδωσε οδηγία, NAVTEX [697/17], με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή Δυτικά της Κύπρου.

Η Τουρκία με την NAVTEX αυτή ανακοινώνει ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12 και 13 Ιουλίου την ημέρα άφιξης στην περιοχή της εξέδρας γεωτρήσης »West Capella».

Η τουρκική NAVTEX

MEDITERRANEAN SEA
TURKISH NAVY WILL CONDUCT NAVAL EXERCISES, ON 12 AND 13 JUL 17 FROM 0700Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
35 00 N – 031 00 E
34 00 N – 031 00 E
34 00 N – 032 00 E
35 00 N – 032 00 E
WIDE BERTH REQUESTED.

Εξάλλου το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων και εξέδωσε μάλιστα τις NAVTEX 257/17 και 258/17

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.