Τι «ενόχλησε» τους Τούρκους από την κοινή άσκηση Ισραήλ – Κύπρου

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τρία στοιχεία καταγράφουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι όσον αφορά την ευρεία κοινή  άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ «Ονήσιλος-Γεδεών» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο FIR Λευκωσίας- και φαίνεται ότι αυτά τους »έτσουξαν».

-Πρώτον, ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν ιδιαίτερα χαμηλές διελεύσεις, 
-Δεύτερον, ότι  χρησιμοποιήθηκε από τα ισραηλινά αεροσκάφη η αεροπορική βάση »Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και 
-Τρίτον, ότι δεν ανακοινώθηκε (επίσημα…) ο αριθμός των ισραηλινών μαχητικών που συμμετείχαν.

Τα στοιχεία αυτά για την κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ περιλαμβάνει στο σχετικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ειδήσεων Cihan που αναδημοσιεύτηκε σε Τουρκικά ΜΜΕ.

Οι περιοχές πάνω από τις οποίες τα ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν χαμηλές διελεύσεις εκτείνονται από τη ναυτική βάση, τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού μέχρι και βόρεια της Χοιροκοιτιάς (απεικονίζονται στον χάρτη) , ενώ έκαναν και άλλες  πτήσεις »απόκρυψης ίχνους».


 Σε διάφορες φάσεις στις ως άνω διαδρομές αλλά και αλλού, συμμετείχαν – όπως αναφέρθηκε από κυπριακά ΜΜΕ- περί τα 38- 40 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη F-15  και F-16 καθώς και άλλων τύπων σε ρόλο εναέριου ανεφοδιασμού,συντονισμού,διοίκησης,ελέγχου και επικοινωνιών.Η  Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας  συμμετείχε στην άσκηση τόσο με αυτόνομα συστήματα ραντάρ όσο και τα πλήρη αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει και πιο συγκεκριμένα με τα ρωσικής κατασκευής συστήματα TOR-M1 και Buk-M1/Buk-M1-2 Gang.Eπίσης  ήταν ενταγμένα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και αναπτύχθηκαν βάσει αυτου, σειρά επίγειων, εναέριων και θαλάσσιων μέσων Έρευνας -Διάσωσης (SAR).

Η άσκηση, που  έγινε την  ίδια στιγμή που Αναστασιάδης – Έρογλου συναντώνταν σε χώρο του ΟΗΕ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, περιλάμβανε  και εικονικά πυρά εναντίον επίγειων και θαλάσσιων στόχων σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Πάφο έως την περιοχή Ζυγίου.

Η άσκηση «Ονήσιλος-Γεδεών» ήταν, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου, μια προγραμματισμένη δραστηριότητα, που διεξήχθη στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.«Οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, μπαίνουν σε νέα φάση. Είμαι σίγουρος ότι, ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, θα επιφέρει οφέλη και στις δύο χώρες και θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ενεργειακής ασφάλειας»,τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου.