Total: «Φράγμα» στην Κυπριακή ΑΟΖ κατά της τουρκικής προκλητικότητας

«Φράγμα» στην Κυπριακή ΑΟΖ κατά της τουρκικής προκλητικότητας δημιουργεί η Total. Μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη, ο γαλλικός κολοσσός εμφανίζεται έτοιμος να πάρει μέρος στις έρευνες και στο Οικόπεδο 8. Έτσι δημιουργεί ένα επιπλέον γαλλο-ιταλικό «πλέγμα» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς ήδη οι δυο εταιρείες συμπράττουν στα οικόπεδα 6 και 11. 

Μετά από δίωρη συνάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή της Total στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη βγήκαν κάποιες πολύ σημαντικές, αλλά και ελπιδοφόρες ειδήσεις για το υπό εξέλιξη ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

Η εποχή που η παρουσία της Total στην κυπριακή ΑΟΖ είχε τεθεί εν αμφιβόλω όχι μόνο έχει παρέλθει οριστικά, αλλά αντιθέτως, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός παραμένει ισχυρά δεσμευμένος στο ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, ζητώντας μάλιστα και επέκταση των ερευνητικών/γεωτρητικών δικαιωμάτων του και σε άλλα τεμάχια.

Μάλιστα ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στην πρόθεση επέκτασης των δραστηριοτήτων της Total στο «8», είπε ότι αυτή θα δράσει ενισχυτικά στην σύμπραξη με το άλλον ενεργειακό κολοσσό την ιταλική Eni, δημιουργώντας έστι για την Λευκωσία ένα σχεδόν αδιαπέραστο πλέγμα γεωπολιτικής – διπλωματικής ασφάλειας που τόσο έχει ανάγκη, έναντι των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Διαβάστε περισσότερα και στο newsit.com.cy