Λαβρόφ για Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Απαράδεχτη η Τουρκία

Η Ρωσία κατηγορεί την τουρκική ηγεσία και κάνει λόγο για “απαράδεχτα” σχόλια κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων, αυτονομιστών και των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, για την περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

“Αυτή δεν ήταν έκκληση για ειρήνη, αλλά για πόλεμο”, υποστήριξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στις 22 Απριλίου, μετά τη συνάντηση του στο Γερεβάν, με τον Αρμένιο ομόλογο του, Εντβαρντ Ναλμπάντιαν.

Τέσσερις μέρες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων αυτονομιστών στο Καραμπάχ και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σταμάτησαν μετά από κατάπαυση του πυρός, στις 5 Απριλίου, ωστόσο η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται σποραδικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. “Το Καραμπάχ κάποια στιγμή θα επιστρέψει στον “ιδιοκτήτη” του, το Αζερμπαϊτζάν.”
Επιπλεόν ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία, για συμμετοχή στη διαμάχη στο πλευρό της Αρμενίας. 

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας έχουν κλονιστεί μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συγκρούονται για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ από τότε που η Σοβιετική Ένωση βρίσκοταν σε κρίση. 
Η περιοχή κατοικείται κυρίως από γηγενείς Αρμενίους και κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του 1988-1994. Η απόφαση αυτή στοίχισε τη ζωή 30.000 ανθρώπων και εκτοπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι.

 
Πηγή: Radio Liberty
Μετάφραση: Εύη Σπανού