OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Legion Pod: Να πως τα ελληνικά F-16 θα μπορούν να δουν τουρκικά F-35 και να τα καταρρίπτουν – ΒΙΝΤΕΟ

20/08/2018 - 18:45
f-16
Share on FacebookShare on Twitter
Πρώτη δημοσίευση: 2018-08-20 07:00:55
Τελευταία ενημέρωση: 2018-08-20 18:45:55

Ενδιαφέρον προκαλεί το νέο ατρακτίδιο έρευνας Legion Pod που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin το οποίο θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε παλαιότερης γενιάς μαχητικά και την ικανότητα να σταθούν επί ίσοις όροις έναντι των σύγχρονων μαχητικών τεχνολογίας stealth, γεγονός που θα έπρεπε να απασχολεί ενδεχομένως και την Ελλάδα. Στο παρόν άρθρο, θα αναλυθεί πως το ατρακτίδιο Legion Pod θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο αμερικανικό μαχητικό F-15 για τον εντοπισμό του ρωσικού SU-57. Όπως είναι ευνόητο, ένα παρόμοιο σενάριο, όπου ένα παλαιότερης τεχνολογίας μαχητικό προσπαθεί να εντοπίσει ένα stealth, θα μπορούσε να αφορά τα ελληνικά F-16 τα όποία θα αγωνίζονταν για τον εντοπισμό των τουρκικών F-35.

Το Sukhoi Su-57 είναι ένα μονοθέσιο δικηνητήριο ρωσικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς, σχεδιασμένο για αεροναυτική υπεροχή και επίγειες επιθέσεις. Αποτελεί τον διάδοχο του ικανότατου Su-35 και την απάντηση της Ρωσίας στα αμερικανικά F-35 Lightning II και F-22 Raptor. Το Su-57 έχει δυνατότητα supercruise διαθέτοντας παράλληλα εξαιρετικά εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και πολύ ισχυρή μονάδα ραντάρ.

Το F-15 είναι ένα αμερικανικό δικινητήριο τακτικό μαχητικό αεροσκάφος παντός καιρού, σχεδιασμένο από την McDonnell Douglas – σημερινή Boeing. Το F-15 εισήχθη το 1976 και η Αμερική έχει διαφορετικές παραλλαγές του αεροσκάφους με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 450. Ο γηρασμένος στόλος των F-15 καθώς πλησιάζει το τέλος της επιχειρησιακής του ζωής του δεν φαίνεται πως θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για το Su 57. Ωστόσο, μια σειρά από συγκεκριμένες αναβαθμίσεις στο F-15 θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά αυτή την κατάσταση. Σε αυτό το βίντεο, αναλύουμε πως τα παλια αμερικανικά αεροσκάφη F-15 θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τα Su-57.

Αεροσκάφη 5ης γενεάς όπως το Su-57 είναι σχεδιασμένα με χαρακτηριστικά stealth. Αυτό επιτυγχάνεται με σχεδιάσεις βασισμένες σε κεκλιμένες επιφάνειες οι οποίες αντανακλούν τη δέσμη του ραντάρ μακριά από την πηγή. Ακόμη, χρησιμοποιούν (Ram Radar Absorbing Materials) υλικά τα οποία απορροφούν την ακτινοβολία του ραντάρ. Ωστόσο τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι σχεδιασμένα να αντανακλούν υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος.

Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ετοιμάζει αυτή την περίοδο το νέο ατρακτίδιο αναγνώρισης Legion Pod το οποίο θα αναρτάται εξωτερικά και θα προσέφερε στο F-15 τη δυνατότητα IRST (Infra-red search and track), δηλαδή να ανιχνεύει την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα εχθρικά αεροσκάφη. Ως εκ τούτου, αεροσκάφη τεχνολογίας stealth θα έβλεπαν το πολύτιμο αυτό προνόμιο του δύσκολου εντοπισμού τους να εξανεμίζεται και παλαιότερης γενιάς αεροσκάφη με καλύτερες σε ορισμένες περιπτώσεις πτητικές επιδόσεις (πχ F-16 vs F-35) να είναι σε θέση να τα καταρρίψουν.

Εφόσον εντοπίσει το ρωσικό αεροσκάφος, το F-15 φορέας του ατρακτιδίου Legion Pod θα μπορούσε να συγκεντρώσει την ανιχνευτική ισχύ του ραντάρ του στο συγκεκριμένο σημείο που εντοπίστηκε από το ατρακτίδιο. Ο εντοπισμός του αεροσκάφους θα είναι πολύ πιο εύκολος καθώς δεν θα χρειάζεται να σαρωθεί μια μεγάλη περιοχή αλλά όλη η προσπάθεια θα συγκεντρώνεται σε ένα μικρό σημείο. Έπειτα το F-15 θα μπορεί να εξαπολύσει ένα βλήμα Raytheon AIM-120D AMRAAM για να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος.

Μήπως τέτοιες λύσεις μικρού κόστους οι οποίες αναβαθμίζουν δραστικά παλαιά αεροσκάφη όπως το Legion, θα έπρεπε να αναζητήσει και η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το τουρκικό F-35?

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί την πλήρη ανάλυση για το νέο θαυματουργό ατρακτίδιο Legion Pod:

Πηγή: Defence Updates

Tags: F-15F-16F-35SU-57ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Related Posts

Ιράν - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανό πρώτο πλήγμα από το Ιράν, όσο αυξάνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ

19/02/2026 - 22:03
Γάζα - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα – Τι προβλέπει το σχέδιο ανοικοδόμησης

19/02/2026 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι είναι «απαισιόδοξοι» για το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας

19/02/2026 - 19:42

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα Ιωάννινα με τους Τούρκους να ζητούν συνθηκολόγηση

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανό πρώτο πλήγμα από το Ιράν, όσο αυξάνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχείρηση εξουδετέρωσης νάρκης στη θάλασσα στη Νάξο – Δείτε βίντεο

Γάζα: Πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα – Τι προβλέπει το σχέδιο ανοικοδόμησης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι είναι «απαισιόδοξοι» για το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας

Times: H Βρετανία «μπλοκάρει» την χρήση της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία από τις ΗΠΑ για να επιτεθούν στο Ιράν

Έξι παραβιάσεις έκανε αεροσκάφος ATR-72 της Τουρκίας στο Αιγαίο – Δύο παραβάσεις από τουρκικό UAV

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν: «Αν μας επιτεθούν, θα αντιμετωπίσουν μια απάντηση που δεν μπορούν καν να φανταστούν»

Top News

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Πτώση για Καρυστιανού, οι γνώμες για Τσίπρα και Σαμαρά

Μαρία Ματσούκα: Όταν γίνεσαι μαμά, πρέπει να βάζεις την παλιά ζωή που είχες σε δεύτερη μοίρα

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε ότι είναι και πάλι ερωτευμένη - «Πιο ουσιαστικός ο έρωτας που λατρεύουμε κάποιον για τη συμπεριφορά του»

Μανώλης Κονταρός: «Όταν με το καλό γίνει ο γάμος της Δέσποινας Βανδή και του Βασίλη Μπισμπίκη, πιστεύω να είμαι κουμπάρος»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert