«Λεξικό της Τρομοκρατίας» συντάσσει η Άγκυρα

Το «Λεξικό της Τρομοκρατίας» περιλαμβάνει 564 λήμματα και πλήθος πληροφοριών, όρους και λέξεις-κλειδιά σχετικά με δεκάδες οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές» όπως το εκτός νόμου Κουρδικό Κόμμα Εργατών (ΡΚΚ) και το DHKP-C, το κόμμα της Κουρδικής Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, το ένοπλο σκέλος του, YPG, των Κούρδων της Συρίας, γενικώς ό,τι έχει να κάνει με… Κούρδους και, φυσικά, με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλαχ Γκιουλέν -εδώ και πολύ καιρό «κόκκινο πανί» για τον πρόεδρο Ερντογάν. 

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, τα λήμματα περιλαμβάνουν όρους όπως «προβοκάτορας», «πλύση εγκεφάλου», «δραστηριότητα Πέμπτης Φάλαγγας», «εθνικό σύστημα συναγερμού, «κρυπτο» και όχι μόνον: Πληροφορίες «παρέχονται» για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το καλοκαίρι του 2013, την «δημοκρατική αυτονομία» -όρος που χρησιμοποιούν οι κουρδικές εθνικιστικές οργανώσεις- και τον Ντενιζ Γκεσμις, ηγέτη των αριστεριστών φοιτητών ο οποίος εκτελέσθηκε το 1972 με την κατηγορία της απόπειρας κατάλυσης της συνταγματικής τάξης.

Δεν είναι περίεργο που η οργάνωση του Φ. Γκιουλέν (FETÖ) και το ΡΚΚ καταλαμβάνουν… ιδιαίτερο χώρο στο πόνημα της γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Διευκρινίσεις δίδονται και για το Ισλαμικό Κράτος (αναφέρεται και ως DAEŞ) για το οποίο οι συντάκτες του λεξικού γράφουν πως «έχει οικονομική ισχύ, χρησιμοποιεί τα social media με αποτελεσματικό τρόπο και έχει αυτοανακηρύξει χαλιφάτο που καθιστά ευκολότερο για την οργάνωση την στρατολόγηση νέων μελών».