Λευκορωσία: Ακόμη μια ομάδα ξένων μισθοφόρων εντοπίστηκε στα νότια της χώρας

Ακόμη μια μονάδα ξένων έχει σταλεί στη Λευκορωσία με σκοπό να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα, δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος υποστήριξε πως σύμφωνα με πληροφορίες «ακόμη μια μονάδα ξένων αναπτύχθηκε στα νότια της χώρας. Σκοπός μας είναι να προφτάσουμε να τους συλλάβουμε. Και θα τους συλλάβουμε όλους».

Ο Λουκασένκο υποστηρίζει πως οι 33 κρατούμενοι μισθοφόροι στο Μίνσκ, δεν ήταν απλά διερχόμενοι στη χώρα αλλά στάλθηκαν με σκοπό να παραμείνουν εντός των συνόρων, ώστε να επηρεάσουν την κατάσταση  ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

«Κυκλοφορούν αρκετές φήμες – ορισμένες εκ των οποίων κακόβουλες – ότι οι μισθοφόροι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενεζουέλα, την Αφρική, ή τη Λιβύη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ομολογήσει. Ήρθαν για να παραμείνουν στη χώρα με συγκεκριμένο σκοπό. Είχαν διαταγές στο να περιμένουν». Επέμεινε ο Λουκασένκο.

«Το γεγονός ότι είχαν εισιτήρια για αεροπορική πτήση στην Κωνσταντινούπολη, ήταν άπλα ένα τέχνασμα, μια κάλυψη, ώστε να καταφέρουν να πείσουν τις αρχές για την παραμονή τους στη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Γιατί να πετάξεις στην Κωσταντινούπολη, ή σε κάποια αφρικανική χώρα, μέσω της Λευκορωσίας; Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα από το Νοβοροσίσκ, ή από την Κριμαία.  Γιατί μέσω Λευκορωσίας»; ρώτησε ο πρόεδρος.

«Μην ακούτε αυτά τα ψέματα. Αντιμετωπίζουμε τους κρατούμενους με ανθρώπινο τρόπο, και έτσι έχουμε κάποιο αποτέλεσμα με την υπόθεση – μας έχουν πει τα πάντα», είπε ο Λουκασένκο.

Η υπόθεση με τους Μισθοφόρους

Την περασμένη εβδομάδα, το Μίνσκ ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 33 Ρώσοι «μαχητές» της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ –που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο– οι οποίοι είχαν ως στόχο να «αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Ως απάντηση στις ρωσικές δηλώσεις, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ζήτησε «εξηγήσεις» από τη Ρωσία, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν περισσότερους από 30 Ρώσους, με την υποψία ότι είναι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας Andrey Ravkov ανέφερε ότι οι 33 Ρώσοι τέθηκαν υπό κράτηση στο Μινσκ και είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, επομένως τους έχουν επιβληθεί κατηγορίες και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Πηγή: TASS