Λευκορωσία: Σχεδιάζει τη δημιουργία κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων με τη Ρωσία

Η Λευκορωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει κοινά στρατιωτικά κέντρα εκπαίδευσης με τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα ένα κανάλι του Telegram που σχετίζεται με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχοντας χώρους εκπαίδευσης στη Λευκορωσία για τους νέους Ρώσους επίστρατους, γεγονός που οι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι ένα λογικό βήμα για τη Μόσχα, σε μια εποχή που ο στρατός της είναι εξαντλημένος.

Ο Λουκασένκο επέτρεψε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον στενό του σύμμαχο, να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως «πλατφόρμα» για την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά απέφυγε να δεσμεύσει τον στρατό του να πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο.

Ο Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Λευκορωσία ως μέρος μιας κοινής στρατιωτικής ομάδας που ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου.

Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει πόσοι βρίσκονται στη Λευκορωσία τώρα ή πώς θα αναπτυχθεί η κοινή δύναμη. Η δημιουργία των κοινών εκπαιδευτικών κέντρων έχει αναγκάσει την Ουκρανία να ενισχύσει την ασφάλεια κοντά στα βόρεια σύνορά της με τη Λευκορωσία και να εκτρέψει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές μάχης με τη Ρωσία στο νότο και στα ανατολικά.

Το κανάλι Telegram «First Pool» ανέφερε ότι ο Λουκασένκο είχε υπογράψει διάταγμα για την έγκριση ενός σχεδίου συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία κοινών κέντρων εκπαίδευσης για στρατιωτικό προσωπικό, αλλά ότι η συμφωνία υπόκειται σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters