Λιβύη: Ο απόστρατος Χάφταρ θα τηρήσει την εκεχειρία για τις εκλογές

Ο απόστρατος στρατηγός που έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές αντάρτες της Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την εκεχειρία κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Η εκλογική επιτροπή της Λιβύης προκήρυξε βουλευτικές εκλογές μετά την απόφαση για διάλυση του κοινοβουλίου, υπό τη λαϊκή πίεση. Πολλοί Λίβυοι κατηγορούν τους βουλευτές για την εκτεταμένη ανομία που σημάδεψε τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία, μετά την εξέγερση και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011.

Ο πρώην στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ τον περασμένο μήνα κήρυξε τον πόλεμο στις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν την ανατολική Λιβύη και ιδίως στην πόλη της Βεγγάζης. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 100 άνθρωποι. Οι δυνάμεις του Χάφταρ χρησιμοποιούν ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη για να εξαπολύουν επιθέσεις σε στρατόπεδα και θέσεις των ανταρτών.

Ο Χάφταρ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να σταματήσει τους ισλαμιστές, όπως για παράδειγμα την οργάνωση Ανσαρ αλ Σαρία.

Για να μπορέσουν οι Λίβυοι να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου οι δυνάμεις του Χάφταρ θα τηρήσουν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε από μια επιτροπή σοφών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Μοχάμεντ Ελ Χετζάζι.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος τα τρία τελευταία χρόνια. Διαδοχικοί πρωθυπουργοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να επιβάλουν την εξουσία τους, την ώρα που διάφορες ένοπλες οργανώσεις δρούσαν ανεξέλεγκτα και η χώρα είχε χάσει τα πολύτιμα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς τα λιμάνια της είχαν αποκλειστεί από τους αντάρτες.