OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: «Κήρυξη πολέμου» η επίθεση του Ισραήλ με drone στη Βηρυτό [pics]

27/08/2019 - 09:20
Λίβανο
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Λίβανος βρίσκεται σε «αναβρασμό» μετά την επίθεση του Ισραήλ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που που έπληξε την Κυριακή νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που αποτελεί πολιτικό του σύμμαχο. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε χθες Δευτέρα ως «κήρυξη πολέμου» την επίθεση αυτή, γεγονός που δείχνει την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι δήλωσε ο Αούν

Ο αρχηγός του κράτους εκφράστηκε υποδεχόμενος τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο, τον Γιαν Κούμπις, στον οποίο τόνισε πως η χώρα του «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα».

«Αυτό που συνέβη αποτελεί κήρυξη πολέμου που μας δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», υπογράμμισε ο Αούν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Την Κυριακή πριν από τα ξημερώματα αναγνωριστικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε σε νότιο τομέα της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ ένα δεύτερο εξερράγη στον αέρα, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο Λιβάνος επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο επισήμως δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, ο Χασάν Νασράλα, απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα, ενώ επισήμανε πως κάθε φορά που «ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, θα αναλαμβάνουμε δράση για να τα καταρρίπτουμε».

Χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Αούν εξέφρασε τον «φόβο» του ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης, πάνω απ’ όλα εάν επαναληφθούν».

«Έχω ήδη πει επανειλημμένα πως ο Λίβανος δεν θα ρίξει ούτε μία σφαίρα στα σύνορα, παρά μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας», επέμεινε ο Αούν και πρόσθεσε «αυτό που συνέβη χθες [σ.σ. προχθές Κυριακή] μας επιτρέπει να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμά μας».

Σε επαγρύπνηση και το Ισραήλ

Εξάλλου, ένα παλαιστινιακό κίνημα εγκατεστημένο στον Λίβανο και το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι έπληξε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα θέση της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση στα περίχωρα της πόλης Κουσάγια (ανατολικά).

Η Χεζμπολάχ, που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», αποτελεί μεγάλη πολιτική δύναμη στον Λίβανο. Έχει εξάλλου εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο στη Συρία, στο πλάι του καθεστώτος της Δαμασκού και του Ιράν, επίσης ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.

Το βράδυ του Σαββάτου, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι εξαπέλυσε πλήγματα στη Συρία εναντίον ιρανικών δυνάμεων. Ο Νασράλα από την πλευρά του δήλωσε ότι επλήγη κέντρο του σιιτικού κινήματος και έκανε λόγο για δύο νεκρούς στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν χθες στις κηδείες τους, που έγιναν στον νότιο τομέα της λιβανέζικης πρωτεύουσας, με τα εμβληματικά κίτρινα λάβαρα του σιιτικού κινήματος.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι οι μονάδες του στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε ότι η χώρα του επαγρυπνεί για το ενδεχόμενο «επίθεσης» της Χεζμπολάχ με διαταγές του Ιράν.

«Αναμφίβολα, η κατάσταση είναι τεταμένη. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα», είπε ο Στάινιτς.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέφερε μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ.

«Είχα μια σπουδαία συζήτηση με τον πρωθυπουργό [του Ισραήλ Μπενιαμίν] Νετανιάχου το πρωί. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι άμεσων απειλών. Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερική θα στέκει πάντα στο πλευρό του Ισραήλ!», ανέφερε ο Πενς, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιες «απειλές» αναφερόταν.

Λίβανος

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι απηύθυνε έκκληση σε διπλωμάτες να συμβάλλουν να αποφευχθεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση». Είπε στους πρεσβευτές των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απορρίψει αυτή την «κατάφωρη παραβίαση» της λιβανέζικης εθνικής κυριαρχίας από το Ισραήλ.

Για τον Νασράλα, τα γεγονότα της Κυριακής ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση από τον πόλεμο του 2006, όταν έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, στη λιβανέζικη πλευρά και 158, κυρίως στρατιωτικοί, στην ισραηλινή πλευρά.

Ποια η θέση του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες Δευτέρα έκκληση στα μέρη να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν είναι σε θέση να επαληθεύσουν εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την επίθεση αυτή, καθώς και άλλες που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι πάντες να αποφύγουν την κλιμάκωση και να συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: DRONEΒΗΡΥΤΤΟΣΙΣΡΑΗΛΛΙΒΑΝΟΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Ισραήλ - Ιερουσαλήμ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ζημιές από θραύσματα ιρανικού πυραύλου που έπεσαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ [pics, vids]

20/03/2026 - 18:08
Ιράν - Τεχεράνη
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εκρήξεις στην Τεχεράνη – Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αρνείται τις επιθέσεις κατά της Τουρκίας και του Ομάν

20/03/2026 - 17:59
Συρία / Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα στη νότια Συρία «για να υπερασπιστεί τους Δρούζους»

20/03/2026 - 17:19

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Ζημιές από θραύσματα ιρανικού πυραύλου που έπεσαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ [pics, vids]

Ιράν: Εκρήξεις στην Τεχεράνη – Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αρνείται τις επιθέσεις κατά της Τουρκίας και του Ομάν

Το NATO απέσυρε την αποστολή του από το Ιράκ, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα στη νότια Συρία «για να υπερασπιστεί τους Δρούζους»

UVEX 1/26: Η πρώτη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με ελληνικά drones – Τα σενάρια που εξετάστηκαν [pics]

Elbit Sytems: Αντι-ισραηλινή οργάνωση έβαλε φωτιά σε εγκατάσταση της ισραηλινής αμυντικής εταιρείας στην Τσεχία [vid]

Τραμπ εναντίον συμμάχων στο ΝΑΤΟ: Δειλοί, θα το θυμόμαστε

CENTCOM: Συνεχίζει το σφυροκόπημα σε υπόγειες εγκαταστάσεις «βαθιά μέσα στο Ιράν» [vid]

Top News

O Τσακ Νόρις δεν πέθανε, έδωσε άδεια στον εαυτό του να ξεκουραστεί: Τα πιο επικά ανέκδοτα για τον θρυλικό ηθοποιό

Βασίλης Λαζαρίδης: «Αν ζούσε ο πατέρας μου θα έκανα μαζί του μία πολύ σοβαρή συζήτηση για διάφορες συμπεριφορές»

Συνελήφθη ο γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης - Το σπάνιο Ευαγγέλιο και οι 100 πλαστοί πίνακες

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γεροντιδάκης ξανά στο ΣΕΦ - Απόλαυσαν τη νίκη του Ολυμπιακού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert