OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: «Θέλουμε να αποφύγουμε να μπούμε στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς»

30/10/2023 - 20:27
Λίβανος
Share on FacebookShare on Twitter

«Ο Λίβανος κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην μπει στον πόλεμο» μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.

Από την αρχή του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά την χωρίς προηγούμενο αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι σύμμαχοί της αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πυρά κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, δηλώνοντας ότι θέλουν να στηρίξουν τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μικάτι υπογράμμισε ότι δεν μπορεί «να αποκλείσει μια κλιμάκωση». «Κάνω το καθήκον μου για να αποτρέψω την είσοδο του Λιβάνου στον πόλεμο», δήλωσε. «Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα».

Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται ντε φάκτο της χώρας που δεν έχει πρόεδρο εδώ και έναν χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί επαφές, θέλει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ.

«Όλα συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή», δήλωσε, εκτιμώντας ότι ελλείψει μιας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι κίνδυνοι μιας «περιφερειακής κλιμάκωσης» είναι μεγάλοι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επέμβει πιο ανοιχτά.

«Έως σήμερα, βλέπω ότι η Χεζμπολάχ δρα με σύνεση και λογική» αλλά ταυτόχρονα «δεν μπορώ να καθησυχάσω τους Λιβανέζους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Χάος στον τομέα της ασφάλειας

Από την 8η Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει συγκεκριμένα ισραηλινές θέσεις κοντά στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών για να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων, εκ των οποίων 47 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο το κόμμα, που διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο, απέφυγε να βομβαρδίσει σε βάθος το ισραηλινό έδαφος, όπως είχε κάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ το 2006.

Ο Μικάτι προειδοποίησε ότι μια κλιμάκωση «δεν θα επηρεάσει μόνο τον Λίβανο». «Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει όλη την περιοχή και το χάος όσον αφορά την ασφάλεια επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Από την έναρξη του πολέμου, οι σύμμαχοι του Ιράν στοχεύουν επίσης το Ισραήλ από το συριακό έδαφος, καθώς και τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία και στο Ιράκ, ενισχύοντας τους φόβους μιας επέκτασης της σύγκρουσης.

Διαμεσολάβηση του Κατάρ

Ο Μικάτι, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη την Κυριακή στο Κατάρ, υπογράμμισε ότι η Ντόχα «παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως στην μεσολάβηση που είναι σε εξέλιξη» σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο πόλεμος, που εισήλθε σήμερα στην 24η μέρα του, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς.

Η Χαμάς, που κρατά ομήρους περισσότερους από 230 ανθρώπους, δηλώνει έτοιμη να τους απελευθερώσει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 5.000 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε ότι μια μεσολάβηση του Κατάρ «παραλίγο να είχε επιτύχει την περασμένη Παρασκευή, αλλά υπονομεύτηκε από τις χερσαίες (επιχειρήσεις) των Ισραηλινών μέσα στη Γάζα». Επί του παρόντος, το Κατάρ επιδιώκει την «επανάληψη των διαπραγματεύσεων αυτών, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε μια εκεχειρία» και σε μια «ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε.

Εκλογή προέδρου 

Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται μιας παραιτηθείσας κυβέρνησης με μειωμένες εξουσίες, υπογράμμισε επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη «ο Λίβανος να εκλέξει πρόεδρο το ταχύτερο δυνατόν». «Αυτό το πολιτικό κενό δεν είναι καλό για τον Λίβανο».

Μετά το τέλος της θητείας του Μισέλ Αούν στις 31 Οκτωβρίου 2022, οι βουλευτές δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν να ορίσουν διάδοχο, καθώς το κοινοβούλιο ήταν χωρισμένο μεταξύ της Χεζμπολάχ και των πολιτικών της αντιπάλων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε «τους βουλευτές να συνεδριάσουν και να εκλέξουν αρχηγό του κράτους» στη χώρα που έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού στη φτώχεια.

«Οι Λιβανέζοι είχαν αρκετούς πολέμους, τους έζησαν η μια γενιά μετά την άλλη», πρόσθεσε ο Μικάτι, του οποίου η χώρα γνώρισε, εκτός από τα διάφορα επεισόδια της σύγκρουσης με το Ισραήλ, ένα μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο (1975 -1990).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΙΣΡΑΗΛΛΙΒΑΝΟΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΧΑΜΑΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

ΗΠΑ - Ιράν - THAAD
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

01/02/2026 - 19:48
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

01/02/2026 - 19:36
Ισραήλ - Λωρίδα της γάζας
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

01/02/2026 - 18:22

Διαβάστε Επίσης

Ο πόλεμος των drones: Το νέο εγχειρίδιο του ΓΕΣ και η μετάβαση στο νέο δόγμα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και ανατολικό Αιγαίο – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

ΓΕΣ: Αποφοίτησαν 12 Αξιωματικοί της 78ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΣΤΕΑΜΧ [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

Η Ουκρανία ευχαριστεί τον Έλον Μασκ για τα «μέτρα» που έλαβε ώστε ρωσικά drones να μην μπορούν να χρησιμοποιoύν το Starlink

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ «έβγαλε» είδηση: Γνωρίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα – Υπέροχη Πρώτη Κυρία η Μελάνια

Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Έλενα Βουλγαράκη για Δημήτρη Παπανώτα: Το πραγματικά σύγχρονο και παντελονάτο είναι να λες «συγγνώμη» όταν έχεις προσβάλει έναν άνθρωπο

Survivor: Κατέρρευσε ο Χρήστος Μυλωνάς - Έχασε τις αισθήσεις του και τον πήραν με φορείο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert