Λιβύη: Έρευνα σε βάρος της ΥΠΕΞ που «τσαλάκωσε» τον Τσαβούσογλου; Η κυβέρνηση διαψεύδει, αλλά…

Ήταν δεδομένο πως οι δηλώσεις της υπουργού εξωτερικών Najla Mangoush με τις οποίες καλούσε την Τουρκία να αποσύρει τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη, θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Είχε φανεί από την έκπληξη του παριστάμενου στη συνέντευξη Τύπου Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που για δεύτερη φορά – μετά την επεισοδιακή συνέντευξη με τον Νίκο Δένδια – βρέθηκε στριμωγμένος στη γωνία.

Φάνηκε και τις επόμενες ημέρες, όταν η Άγκυρα σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ επιχείρησε να πείσει τους Λίβυους, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, πως άλλο είναι οι μισθοφόροι των τρίτων χωρών και άλλο οι δικοί της, κρυπτόμενη πίσω από το μνημόνιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε επίσης Λιβύη προς Τουρκία: Αποσύρετε τις δυνάμεις σας από τη χώρα – «Γκρίνια» από Τσαβούσογλου

Οι αντιδράσεις ήταν επόμενο να περάσουν την πόρτα και της κυβέρνησης στη Λιβύη, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις «πτέρυγες» – κάποιοι προερχόμενοι και από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»…

Και μπορεί οι πληροφορίες για τη διενέργεια έρευνα εις βάρος της υπουργού Εξωτερικών που εξέθεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαψεύδονται επισήμως, ωστόσο συνήθως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Συγκεκριμένα ο Mohamed Hammouda, επίσημος εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υπουργών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στη Λιβύη, δήλωσε ότι το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ως κυβερνητική απόφαση περί παραπομπής της υπουργού Εξωτερικών Najla Mangoush για έρευνα, είναι λανθασμένο.

Δείτε επίσης Ακάρ: Ήρθαμε στη Λιβύη για να μείνουμε

Ο Hammouda υποστήριξε σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή ότι «η  απόφαση αρ. 67 που κυκλογφορεί και ορίζει τη σύσταση υπουργικής επιτροπής έρευνας, είναι ψευδής και σας προσκαλούμε να επαληθεύετε πάντα τις κυβερνητικές αποφάσεις μέσω της επίσημης εφημερίδας».

Η εν λόγω απόφαση κάνει μνεία και στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Mangoush,  με τις οποίες καλούσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις της Άγκυρας από τη Λιβύη.

Το κείμενο της απόφασης – που πιθανότατα διέρρευσε αλλά διαψεύστηκε κατόπιν αντιδράσεων – ανέφερε ότι το Τμήμα Νομικών Θεμάτων της GNU παρέπεμψε τη Mangoush για έρευνα επειδή σε δηλώσεις της (σσ ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) εισήλθε σε θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της, χωρίς προηγουμένως να πάρει την σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών…

Πηγή: Με πληροφορίες από middleeastmonitor.com