OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την πολιτοφυλακή του Χαφτάρ για εγκλήματα πολέμου

19/12/2022 - 19:57
Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα μια ισχυρή πολιτοφυλακή πιστή σε έναν από τους γιους του ισχυρού άνδρα στην ανατολική Λιβύη Χαλίφα Χαφτάρ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκμεταλλευόμενη το κλίμα ατιμωρησίας στη χώρα.

«Η ατιμωρησία στη Λιβύη επιτρέπει σε μαχητές της ένοπλης οργάνωσης Ταρίκ Μπεν Ζιγιάντ (TBZ) να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο, με στόχο να συντρίψουν οποιαδήποτε διαφωνία» από δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαφτάρ που ελέγχουν «de facto» ανατολικά και τμήματα της νότιας Λιβύης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία, η μία με έδρα την Τρίπολη (δυτικά) και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, με την άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας που υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο και το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαφτάρ.

Ποιά είναι η πολιτοφυλακή TBZ

Από την εμφάνισή της το 2016, η TBZ, μια ελίτ πολιτοφυλακή που διοικείται από τον Σαντάμ Χαφτάρ, γιο του στρατάρχη, «τρομοκρατεί πληθυσμούς σε περιοχές που ελέγχονται από τον LNA», τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Χαφτάρ.

Εμπλέκεται σε έναν «μακρύ κατάλογο φρικτών πράξεων – ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βιασμούς και άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, καθώς και αναγκαστικούς εκτοπισμούς – χωρίς να έχει φόβο για συνέπειες», υπογραμμίζει ο Χουσείν Μπαούμι, ερευνητής για την Αίγυπτο και τη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι καιρός να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για την αλυσίδα διοίκησης του Σαντάμ Χάφταρ και του Ομάρ Ιμράτζ», τον δεύτερο στην ιεραρχία. «Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, πρέπει άμεσα να αποσυρθούν από τη θέση τους», για να αποτραπούν από το να προβούν σε «νέες παραβάσεις ή να παρέμβουν στις έρευνες», εκτίμησε.

Η Αμνηστία κατηγορεί την ομάδα TBZ ότι εμπλέκεται στον «αναγκαστικό εκτοπισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην πόλη Σέμπχα (νότια) και στη γύρω περιοχή» από τα τέλη του 2021.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί επίσης την οργάνωση ότι προκάλεσε τον εκτοπισμό «χιλιάδων οικογενειών Λίβυων» κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών υπό την ηγεσία του LNA» στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα (βορειοανατολικά), στην ανατολική Λιβύη, μεταξύ 2014 και 2019.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λιβύη στις αρχές Νοεμβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν προέτρεψε τον Χαφτάρ να αποτρέψει οποιοδήποτε «έγκλημα» από τα στρατεύματά του, τονίζοντας ότι «οι στρατιωτικοί διοικητές πρέπει να προλαμβάνουν, να καταστείλουν και να τιμωρούν εγκλήματα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥΛΙΒΥΗΧΑΛΙΦΑ ΧΑΦΤΑΡ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert