Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Κόντε στο τετ-α-τετ με τον Χάφταρ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες Πέμπτη ότι επέμεινε πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη κατά τη μάλλον διακριτική συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, χθες Πέμπτη το πρωί.

Ο Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε την 4η Απριλίου τις δυνάμεις του να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Λιβύης, αποσπώντας τη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) υπό τον πρωθυπουργό Φάγεζ ας Σάρατζ.

«Εξέφρασα την ανησυχία της Ιταλίας και της κυβέρνησής μου για την τρέχουσα κατάσταση, την οποία θεωρούμε πολύ κρίσιμη», είπε ο Κόντε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ισχυρό άνδρα της Κυρηναϊκής.

«Απευθύνουμε έκκληση για κατάπαυση του πυρός (…) διότι θεωρούμε ότι ο πολιτικός διάλογος είναι η μοναδική λύση, όχι η στρατιωτική επιλογή» που προκρίθηκε, συμπλήρωσε.

Ωστόσο ο Κόντε απέφυγε να δώσει άμεση απάντηση ερωτηθείς εάν ο Χάφταρ απάντησε θετικά στην πρότασή του αυτή ή όχι.

«Μιλήσαμε πολύ», «κάναμε μια εκτεταμένη ανταλλαγή πληροφοριών», περιορίστηκε να πει.  Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της ιταλικής κυβέρνησης.

Μυστικοπάθεια για την σημαντική συνάντηση

Το γεγονός πως ο Χάφταρ θα πήγαινε στη Ρώμη δεν είχε ανακοινωθεί από καμία πλευρά. Ο στρατάρχης αναμένεται να μεταβεί στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πληροφορία που επιβεβαίωσε χθες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν αμφότερες να μεσολαβήσουν στην κρίση στη Λιβύη, όπου τα συμφέροντά τους αποκλίνουν. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Κόντε όσο και ο Μακρόν συναντήθηκαν με τον Σάρατζ.

Ο λίβυος πρωθυπουργός κατηγορεί το Παρίσι ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, πράγμα που η γαλλική κυβέρνηση αρνείται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters