OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πιέζει για προεδρικές εκλογές στη διχασμένη χώρα

25/05/2022 - 08:23
Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πιέζει να οριστεί νέα ημερομηνία για να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, έπειτα από την κατάρρευση της διαδικασίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Σε έκθεσή του που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αντίγραφά της περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου και του Γαλλικού Πρακτορείου, ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι το να υπάρξει «καθαρός, συναινετικός δρόμος προς τις εκλογές είναι τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, πολιτική ανάγκη». Η κρίση στη Λιβύη άρχισε να αναζωπυρώνεται μετά την ακύρωση των εκλογών, που θεωρούνται κρίσιμες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο πετρελαιοπαραγωγικό κράτος της βόρειας Αφρικής.

«Ο πόθος του λαού της Λιβύης να αναδείξει τους ηγέτες του μέσω δίκαιων, αξιόπιστων δημοκρατικών εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και να ζήσει σε μια ενωμένη, ειρηνική και σταθερή χώρα πρέπει να εκπληρωθεί», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση. Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη διεθνών εταίρων της Λιβύης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σημαντική.

Θα γίνουν νέες εκλογές ;

Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία για τις εκλογές, που ακυρώθηκαν εν μέσω άλυτων διενέξεων για τους κανόνες ενώ προβλεπόταν να γίνουν τον Δεκέμβριο. Η χώρα έχει και πάλι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία υπό τον πρωθυπουργό Άμπντουλ Χαμίντ Ντμπάιμπα στην Τρίπολη και άλλη μία υπό τον διορισμένο από το κοινοβούλιο νέο πρωθυπουργό, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

«Οι λιβυκοί θεσμοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν ευθύνη να ξαναρχίσουν την εκλογική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», έκρινε ο κ. Γκουτέρες. Αξίωσε «όλοι» οι παράγοντες να «απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες διαιρέσεις, να οδηγήσουν στο ξέσπασμα συγκρούσεων και να απειλήσουν τις προόδους που εξασφαλίστηκαν με δυσκολία προς τη σταθερότητα και την ενότητα τα τελευταία δύο χρόνια».

Η Λιβύη δεν έχει μπορέσει ακόμη να βάλει τέλος στο χάος που επικράτησε μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Μετατράπηκε στην πορεία των ετών σε πεδίο σύγκρουσης δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα σε ξένες δυνάμεις και θεωρείται πως υπάρχει πλέον κίνδυνος να βυθιστεί ξανά σε εμφύλιο πόλεμο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΛΙΒΥΗΟΗΕΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Related Posts

Ρούμπιο - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

19/12/2025 - 19:34
Καλίνινγκραντ
ΚΟΣΜΟΣ

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

19/12/2025 - 18:02
Ζελένσκι - Πολωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

19/12/2025 - 17:00

Διαβάστε Επίσης

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

ER-GMLRS: O πύραυλος εκτεταμένης εμβέλειας ξεπέρασε τα 100 χλμ σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση από HIMARS

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert