Λιβύη: Σύροι μισθοφόροι πηγαίνουν στην Τρίπολη νομίζοντας ότι θα πολεμήσουν… Ρώσους!

Την ώρα που Συριακές και Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την Ιντλίμπ και το Χαλέπι, χιλιάδες παραστρατιωτικοί από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Ελεύθερο Συριακό Στρατό (TFSA) οι οποίοι θεωρητικά θα έπρεπε να υπερασπίζονται αυτές τις περιοχές στην Συρία, βρίσκονται στη Λιβύη.

Έχουν έρθει αεροπορικά από την Τουρκία στην Τρίπολη, μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Σάρατζ για να πολεμήσουν στο πλευρό δεκάδων ισλαμιστικών οργανώσεων υπερασπιζόμενοι την πρωτεύουσα της Λιβύης απέναντι στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Όμως όπως δηλώνει στην δημοσιογράφο Lindsey Snell του ιστότοπου The Investigative Journal ο Soleman Mohammad, ένας 21χρονος Σύρος μισθοφόρος από την επαρχία του Ινλίμπ,οι μαχητές του TFSA έχουν επαρκές κίνητρο. «Υπάρχουν Ρώσοι εδώ, Ρώσοι στρατιώτες. Οι Τούρκοι μας το επιβεβαίωσαν. Δεν θα πείραζα κανέναν Λίβυο εδώ. Αλλά άμα βρω Ρώσο, τότε…», λέει ο ίδιος.

Ο Hasan Khalid,στέλεχος του TFSA στο Αφρίν, ανέφερε στο The Investigative Journal ότι οι Τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ψέμματα για να παρακινήσουν τους Σύρους να πολεμήσουν στη Λιβύη. «Φυσικά δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες εδώ. Όμως αν οι Τούρκοι πουν στους παραστρατιωτικούς  ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στη Λιβύη και ότι τα μέλη του TFSA θα πολεμήσουν εναντίον τους, πιστεύουν ότι πολεμούς εναντίον του ίδιου εχθρού  που καταστρέφει τις πόλεις τους στην Συρία. Βέβαια αυτό είναι άλλο ένα ψέμμα. Αλλά αυτοί οι μισθοφόροι πιστεύουν ό,τι τους πει η Τουρκία».

Ο Soleman Mohammad ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει δει μάχες, αλλά του έχουν υποσχεθεί πως μια επίθεση θα εξαπολυθεί σύντομα. «Με τη βοήθεια των Τουρκικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους, θα νικήσουμε τους Ρώσους», λέει χαρακτηριστικά. Όταν τον ρωτούν τι γνώμη έχει για τον Χάφταρ, ο Mohammad απαντά χωρίς δισταγμό πως ο Στρατάρχης «σιχαίνεται τους Σουνίτες». Κι όταν τον πληροφορούν πως ο Χάφταρ, όπως και οι περισσότεροι στην Λιβύη είναι ο ίδιος Σουνίτης, ο Mohammad έχει έτοιμη την απάντηση: «Εννοώ πως ο Χάφταρ δεν είναι πραγματικός Σουνίτης, είναι μόνον κατ’ όνομα…».

Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος του The Investigative Journal, μετά την Διάσκεψη του Βερολίνου υπήρξε μια κατάπαυση του πυρός. Όμως στις 28 Ιανουαρίου Τουρκικό πλοίο μετέφερε στρατιωτικά οχήματα και όπλα στην Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων.

Ο Abdullah Rahman, 26 χρονών Σύρος μισθοφόρος από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση «Sultan Murad» έστειλε μία φωτογραφία ενός JMK Bora-12, τουρκικής κατασκευής όπλου για ελεύθερους σκοπευτές, που λέει ότι συμπεριλαμβανόταν στα όπλα που έφτασαν στην Τρίπολη.


Εκτός όμως από τον εξοπλισμό, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει στην Λιβύη μισθοφόρους από την Συρία. Μεταφέρονται με στρατιωτικά αεροπλάνα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί φτάνουν στην Τρίπολη.

Ωστόσο -παρά τον μηνιαίο μισθό των 2000$ και της τουρκικής υπηκοότητας που υπόσχονται σε όποιον παραστρατιωτικό μείνει στη Λιβύη για 6 μήνες- η στρατολόγηση δεν είναι πάντα εύκολη.

την προηγούμενη εβδομάδα οι Τουρκικές δυνάμεις ενημέρωσαν την 9η Ταξιαρχία του TFSA που βρίσκεται σε περιοχή κοντά στο Χαλέπι ότι θα σταματήσουν να έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας, την ώρα που δέχονταν το σφυροκόπημα από Ρωσικές και Συριακές δυνάμεις. Ως απάντηση, οι επικεφαλής της Ταξιαρχίας απείλησαν να εμποδίσουν τους στρατιώτες της να προωθηθούν στη Λιβύη. Το όλο περιστατικό έληξε γρήγορα όταν η Τουρκία απείλησε να σταματήσει την μισθοδοσία…

Πηγή: investigativejournal.org