OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Θα καταφέρει η ιταλογαλλική συμφωνία να βάλει φρένο στην επιρροή της Τουρκίας;

28/11/2021 - 10:33
Έπεσαν υπογραφές στην ιστορική Ιταλογαλλική Συνθήκη – Σαφή μηνύματα για Ευρωπαϊκή Άμυνα και προστασία συνόρων
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την Παρασκευή, η Γαλλία και η Ιταλία υπέγραψαν τη Συνθήκη Quirinale σε μια κίνηση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μετώπου για την αντιμετώπιση στρατηγικών προκλήσεων, ειδικά στη Μεσόγειο.

Η κρίση στη Λιβύη θα δοκιμάσει την επιτυχία αυτής της συνθήκης, ειδικά από τη στιγμή που η Ιταλία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την διαμάχη τους για την επιρροή στη βορειοαφρικανική χώρα. Αυτό έρχεται αφότου η Τουρκία πέτυχε να εδραιώσει ισχυρά ερείσματα στα δυτικά της χώρας.

Η συνθήκη υπεγράφη στη Ρώμη από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, παρουσία του Προέδρου του Ιταλικού κράτους, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι «η συνθήκη με την Ιταλία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη Λιβύη».

Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλα συμφέροντα εκεί, είτε σχετίζονται με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου, την ασφάλεια, τη μετανάστευση ή άλλες επενδύσεις.

Όπως αναφέρει η Libya Review, Λίβυοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η γαλλο-ιταλική συμφωνία ήρθε και ως μια προσπάθεια να περιοριστεί η τουρκική επιρροή στη Λιβύη. Μια συμφωνία μέσω της οποίας οι δύο χώρες προσπαθούν να παίξουν ρόλο στη στήριξη των εκλογών στη Λιβύη, που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο. Πρόσθεταν δε ότι ο στόχος της γαλλο-ιταλικής συνθήκης είναι ξεκάθαρος, δηλαδή η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής επιρροής στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η Ιταλία και η Γαλλία, ίσως σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιέζουν να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό με τη διεξαγωγή εκλογών εμπρόθεσμα. Αυτό θα φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, μια προσπάθεια που η Τουρκία αναμφίβολα απορρίπτει, όπως ίσως παρασκηνιακά και η Ρωσία.

Οι στόχοι αυτοί έρχονται αφού η Άγκυρα και η Μόσχα κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση στη Λιβύη, παρά τον ξέφρενο ανταγωνισμό μεταξύ Παρισιού και Ρώμης για να εξασφαλίσουν την επιρροή τους στη χώρα.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι η Γαλλία έχει σύμπνοια με την Ιταλία όσον αφορά τις απόψεις της για τη Λιβύη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Λιβύη αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρώμης και Παρισιού, ο Λε Ντριάν είπε: «Έχουν συγκλίνει πολύ οι απόψεις μας για τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι αυτό επικυρώθηκε από την κοινή τους προεδρία της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού για τη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου.

Ο Λε Ντριάν τόνισε επίσης την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη πριν από το τέλος του έτους, καθώς και τη διασφάλιση της «σταδιακής αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων».

Πηγή: libyareview

Tags: ΓΑΛΛΙΑΙΤΑΛΙΑΛΙΒΥΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο για το Ιράν

29/05/2026 - 23:10
Ιράν - Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει ξανά τον Τραμπ: «Το μνημόνιο κατανόησης δεν περιλαμβάνει τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ»

29/05/2026 - 19:50
Ρουμανία - drone
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν για drone στη Ρουμανία: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ρωσικό – Δώστε μας τα συντρίμμια να το εξετάσουμε»

29/05/2026 - 18:58

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο για το Ιράν

Oreshnik: «Δεν είναι και τόσο προηγμένος» ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος, λένε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες

«Project Trident»: Ελλάδα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία για ένα νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα

Ρωσικό drone στη Ρουμανία: Τι προβλέπουν το άρθρο 4 και το άρθρο 5 του NATO – Σταδιακή αντίδραση από τη Συμμαχία

Το Ιράν διαψεύδει ξανά τον Τραμπ: «Το μνημόνιο κατανόησης δεν περιλαμβάνει τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ»

Πούτιν για drone στη Ρουμανία: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ρωσικό – Δώστε μας τα συντρίμμια να το εξετάσουμε»

Εκσυγχρονισμός MEKO: Υπεγράφη η σύμβαση και με την SSMART για την ενσωμάτωση των συστημάτων επιχειρήσεων στις φρεγάτες

Τραμπ: Αυτοί είναι οι όροι που βάζει για να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν – «Σήμερα η τελική απόφαση»

Top News

Ποιος είναι ο Έλληνας ομογενής που συνελήφθη στη Βρετανία για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Δημήτρης Κίτσος για Grand Hotel: «Περνούσαμε πολύ ωραία και περνάμε στα γυρίσματα, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο»

Αμαλία Κωστοπούλου – Τζέικ Μέντγουελ: Οι αναρτήσεις από το εντυπωσιακό πάρτι πριν τον γάμο τους στην Ελλάδα

Ναταλία Δραγούμη: Παλιά ήθελα σε κάθε ρόλο να αλλάζω μαλλιά, είχα μανία με τις αλλαγές

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert