Λιβύη: Αιχμές για «εμπλοκή» Τουρκίας και Ρωσίας στο «πολιτικό αδιέξοδο»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το πολιτικό και διπλωματικό «αδιέξοδο» στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις για τη Λιβύη, καθώς τα μέλη του LPDF (Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου) δεν κατάφεραν να πετύχουν συναινετική λύση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την ορθή προετοιμασία, διοργάνωση και διεξαγωγή εκλογών στα τέλη Δεκεμβρίου.

Εκτός από τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, καθώς οι συνομιλίες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναλυτές και ειδικοί θεωρούν εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή παρεμβάσεις τρίτων κρατών, ευθύνονται για την αποτυχία των Λίβυων να συμφωνήσουν στο πλαίσιο και στον τρόπο υλοποίησης των εκλογών στη Λιβύη.

Μετά την αρνητική  έκβαση των διαβουλεύσεων, το περασμένο Σάββατο ο Ρέιζντον Ζένενγκα, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και συντονιστής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL), κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την προσπάθεια, κάνοντας λόγο «έντονες συζητήσεις» που σημαδεύτηκαν από απειλές αποχώρησης.

Οι τρεις «τάσεις»

«Ο λαός της Λιβύης θα αισθανθεί σίγουρα απογοητευμένος καθώς εξακολουθεί να φιλοδοξεί να έχει την ευκαιρία να ασκήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη λήξη των συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κάλεντ Αλ Μοντασσέρ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Τρίπολης έδωσε την δική του εκτίμηση και ανάλυση για το τι μπορεί να οδήγησε στο «αδιέξοδο».

Ο ίδιος είπε πως οι διαφορές που προέκυψαν στη Γενεύη ήταν αναμενόμενες, καθώς υπήρξαν τρεις διαφορετικές «τάσεις» μέσα στο Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου. Αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη τάση ζήτησαν να αναβληθούν οι εκλογές και να πραγματοποιηθούν το 2022, αυτοί που βρίσκονται στη δεύτερη τάση επιθυμεί την διεξαγωγή μόνο κοινοβουλευτικών εκλογών και τέλος όσοι βρίσκονται στην τρίτη τάση παραμένουν δεσμευμένοι στην πιστή υλοποίηση του λεγόμενου «οδικού χάρτη» που προβλέπει  κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Ρωσία και Τουρκία θέλουν «να έχουν λόγο» στη Λιβύη

Εκπρόσωπος του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, έδωσε μια ακόμα οπτική γωνία για το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες, κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι: «Αρχικά, είχαμε συναίνεσει σε ένα σχέδιο κειμένου (draft),ωστόσο όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες στην Γενεύη, ορισμένα μέλη του Φόρμου ξεκίνησαν να το αμφισβητούν και να υποβάλλουν νέες προτάσεις, ενώ ακόμα προσπάθησαν να αποφύγουν την δέσμευση που είχαν για την διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Από την άλλη, ο Τζαλάλ Αλ Φιτούρι, καθηγητής Νομικής, δήλωσε πως «οι διαφορές και οι διαιρέσεις εντός του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου είχαν ενορχηστρωθεί εκ των προτέρων, αφού δεν είναι μυστικό σε κανέναν ότι τρίτα κράτη ασκούν πίεση σε μέλη του Φόρουμ, με αποτέλεσμα να χειραγωγούν την διαδικασία για να προωθηθούν τα δικά τους συμφέροντα».

Είναι σαφές ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία επιθυμούν να διατηρήσουν ή και ακόμα να αυξήσουν την επιρροή τους στη Λιβύη, υποστηρίζοντας τις πλευρές με τις οποίες διατηρούν στενές σχέσεις. Η Άγκυρα έχει υψηλές πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες στη πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ διατηρεί στρατεύματα και μισθοφόρους, όπως και η Μόσχα.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες αρχείου Reuters