Λουγκάνσκ: Ρώσος αξιωματούχος έχασε τη ζωή σε έκρηξη του αυτοκίνητου του στην ανατολική Ουκρανία [vid]

Ο Μιχαήλ Φιλιπονένκο, βουλευτής και πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος στην ουκρανική περιοχή του Λουγκάνσκ (ανατολικά) που τελεί υπό ρωσική κατοχή, έχασε τη ζωή του σε έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό του, όπως μετέδωσε σήμερα η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lug-info.

Ο γιος του θύματος, ο Ιβάν Φιλιπονένκο, δήλωσε στο Lug-Info ότι ο πατέρας του «τραυματίστηκε θανάσιμα» κατά την έκρηξη. Σύμφωνα με το μέσο αυτό, ο Μιχαήλ Φιλιπονέκο ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο και πρώην επικεφαλής του αυτονομιστικού στρατού του Λουγκάνσκ.

Άλλος τοπικός βουλευτής σε αυτή την κατεχόμενη περιοχή, ο Γιούρι Γιούροφ, ανέφερε στο Telegram ότι ο Μιχαήλ Φιλιπονέκο είχε ήδη αποτελέσει στόχο βομβιστικής επίθεσης στο Λουγκάνσκ κατά του αυτοκινήτου του, στις 21 Φεβρουαρίου του 2022.

Από εκείνη την έκρηξη βγήκε «σαν από θαύμα» ζωντανός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και μόνο ο οδηγός του είχε τότε τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τον Γιούροφ, ο Μιχαήλ Φιλιπονένκο ήταν ένας από ιδρυτές του αυτονομιστικού στρατού του Λουγκάνσκ, το 2014, στην αρχή του πολέμου μεταξύ του Κιέβου και αυτών των φιλορωσικών, υποστηριζόμενων από τη Μόσχα, στρατευμάτων.

Οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές, των οποίων την προσάρτηση κήρυξε η Μόσχα (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) πλήττονται συχνά από επιθέσεις, κάποιες φορές θανατηφόρες, με στόχο αξιωματούχους της ρωσικής διοίκησης κατοχής.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ