OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: «Δεν είμαι άγιος» – Δηλώνει πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από δημοψήφισμα

17/08/2020 - 16:38
Λουκασένκο - Λευκορωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι προσφέρεται να παραδώσει την εξουσία έπειτα από δημοψήφισμα, σε μια προφανή προσπάθειά του να κατευνάσει τις μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες που θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην παραμονή του στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας έκανε την πρόταση αυτή, η οποία, όπως επέμεινε, δεν θα υλοποιηθεί όσο τελεί υπό πίεση από τους διαδηλωτές, μετά την δήλωση της αντιπολιτευόμενης πολιτικού που έχει φύγει στο εξωτερικό, της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ότι προτίθεται να ηγηθεί της χώρας.

Σε μια ένδειξη ότι γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτος, ο Λουκασένκο αντιμετώπισε πλήθος συνθημάτων υπέρ της παραίτησής του κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους εργαζόμενους σε ένα από τα μεγάλα κρατικά βιομηχανικά εργοστάσια που αποτελούσαν μέχρι τώρα το καύχημα του σοβιετικού στυλ οικονομικού μοντέλου του και σημαντική βάση υποστήριξής του.

Η Ρωσία έχει δηλώσει στον Λουκασένκο ότι προτίθεται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία στην περίπτωση εξωτερικής απειλής. Ο Λευκορώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει εξάλλου την απειλή κυρώσεων από την ΕΕ μετά την αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών στη χώρα του έπειτα από την επανεκλογή του την περασμένη εβδομάδα στην προεδρία, την οποία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, εξασφάλισε με νοθεία. Εκείνος αρνείται ότι έχασε και επικαλείται τα επίσημα αποτελέσματα που του δίνουν ποσοστό λίγο πάνω από το 80% των ψήφων.

Ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα επίσης προς τους εργάτες ότι δεν θα γίνουν νέες προεδρικές εκλογές, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, μέχρι να τον σκοτώσουν.

Επίσης πρότεινε αλλαγή του Συντάγματος, σε μια εμφανή παραχώρησή του, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται ικανή να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.

«Θα θέσουμε τις αλλαγές σε δημοψήφισμα και θα παραδώσω τις συνταγματικές μου εξουσίες. Όχι όμως υπό πίεση ούτε εξαιτίας του δρόμου», σημείωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Ναι, δεν είμαι άγιος. Ξέρετε την σκληρή μου πλευρά. Δεν είμαι αιώνιος. Αλλά αν ρίξετε τον πρώτο πρόεδρο, θα συμπαρασύρετε τις γειτονικές χώρες και τα πάντα», τόνισε.

Μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την Λιθουανία, η πολιτικός της αντιπολίτευσης Τιχανόφσκαγια κάλεσε τους αξιωματικούς επιβολής της ασφάλειας και του νόμου να αλλάξουν πλευρές, σημειώνοντας ότι, αν το κάνουν τώρα, θα τους συγχωρεθούν παρελθούσες συμπεριφορές.

«Είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη και να ενεργήσω ως εθνική ηγέτης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, σημειώνοντας ότι έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ορμή που υπάρχει έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης τη δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού που θα διασφαλίσει τη διεξαγωγή νέων δίκαιων προεδρικών εκλογών.

Το βίντεο με το μήνυμά της δόθηκε στην δημοσιότητα την ώρα που το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδιδε ότι το προσωπικό του κρατικού δικτύου BT έχει κατέβει σε απεργία, μετά την παραίτηση δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ορισμένων παρουσιαστών και μελών του προσωπικού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Το δίκτυο έδειχνε σήμερα το πρωί επαναλήψεις προτού μεταδώσει ένα νέο δελτίο ειδήσεων. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι το BT έδειξε κάποια στιγμή πλάνα από ένα άδειο στούντιο με λευκούς καναπέδες έχοντας μουσική υπόκρουση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία για κάποιο σχόλιο με το δίκτυο.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Μινσκ με προορισμό εργοστάσιο στο οποίο μετέβη με ελικόπτερο ο Λουκασένκο για να μιλήσει προς τους εργάτες που απεργούν.

Εκεί τον περίμεναν αποδοκιμασίες και μια σκληρή υποδοχή.

«Ευχαριστώ τα είπα όλα. Μπορείτε να (συνεχίσετε να) φωνάζετε ‘παραιτήσου'», είπε, ενώ αγωνιζόταν να ακουστεί η φωνή του εν μέσω των συνθημάτων του πλήθους που ζητούσε την παραίτησή του.

Στη συνέχεια έφυγε, ενώ το πλήθος συνέχισε να φωνάζει: «Παραιτήσου».

Το μέσο Tut.By μετέδωσε ότι εργαζόμενοι στην Μπελαρουσκάλι, μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ποτάσας στον κόσμο, απείλησαν επίσης να σταματήσουν την παραγωγή. Η κρατική εταιρεία, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος σε δολάρια για τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της εξακολουθεί να λειτουργεί.

Η Τιχανόφσκαγια είναι μια πρώην καθηγήτρια αγγλικών, η οποία έγινε μια από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία. Έφυγε στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι το κάνει για την ασφάλεια των παιδιών της, αλλά γρήγορα άρχισε να δίδει στην δημοσιότητα βίντεο στα οποία καλούσε τους συμπολίτες της να συνεχίσουν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία εξαπλώθηκαν σε τμήματα της κοινωνίας που συνήθως θεωρούνταν πιστά στον πρόεδρο, καθώς εργάτες μεγάλων κρατικών εργοστασίων πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και κάποιοι αστυνομικοί και δημοσιογράφοι κρατικών μέσων υποστήριξαν τους διαδηλωτές.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Κυριακή, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Λουκασένκο ότι η Μόσχα προτίθεται να βοηθήσει την Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός συλλογικού στρατιωτικού συμφώνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, και ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται εξάλλου να στείλουν παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στην Λευκορωσία κατά τη διάρκεια έκτακτης βιντεοδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, ενώ η Βρετανία ένωσε σήμερα και αυτή την φωνή της με μια σειρά από καταδίκες από δυτικές χώρες.

«Ο κόσμος παρακολούθησε με φρίκη τη βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές της Λευκορωσίας για να καταστείλουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν αυτή τη δόλια προεδρική εκλογή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΕΚΛΟΓΕΣΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ

Related Posts

Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Μπλακ άουτ μεγάλης έκτασης από ρωσικά πλήγματα – Απογείωσε μαχητικά η Πολωνία για να προστατέψει τον εναέριο χώρο της

23/12/2025 - 10:39
Γροιλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Έχουμε ανάγκη τη Γροιλανδία για την εθνική μας ασφάλεια απέναντι σε Κίνα – Ρωσία» [vid]

23/12/2025 - 09:54
Southcom
ΚΟΣΜΟΣ

SOUTHCOM: Νέα φονική επίθεση εναντίον σκάφους με «ναρκωτρομοκράτες» στον Ειρηνικό [vid]

23/12/2025 - 09:30

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπλακ άουτ μεγάλης έκτασης από ρωσικά πλήγματα – Απογείωσε μαχητικά η Πολωνία για να προστατέψει τον εναέριο χώρο της

Τραμπ: «Έχουμε ανάγκη τη Γροιλανδία για την εθνική μας ασφάλεια απέναντι σε Κίνα – Ρωσία» [vid]

SOUTHCOM: Νέα φονική επίθεση εναντίον σκάφους με «ναρκωτρομοκράτες» στον Ειρηνικό [vid]

«Βόμβα» Τραμπ: Τα θωρηκτά επιστρέφουν με το USS Defiant κλάσης Trump – «Θα είναι τα καλύτερα στον κόσμο»

Τέξας: Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους της μεξικανικής Αεροπορίας Ναυτικού

Μαδούρο για Τραμπ: «Να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα των ΗΠΑ, θα τα πήγαινε καλύτερα»

Τουρκία: Με διάταγμα Ερντογάν παρατείνεται η στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη για δύο χρόνια

Το «ισραηλινό αποτύπωμα» στην ελληνική αποτροπή: Οι συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο

Top News

Καιρός: Καταιγίδες και βροχές από το απόγευμα μέχρι τα Χριστούγεννα - Χιόνια θα «ντύσουν» τη βόρεια Ελλάδα

Παύλος Σταματόπουλος για το πρόβλημα υγείας του: «Υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μην ξυπνούσα»

Δέσποινα Μοιραράκη: Ο απαγορευμένος έρωτας στην Περσία, η απώλεια κιλών κι ο θάνατος του Γιάννη Κοντούλη

Παχυσαρκία: Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα με 30.000 δικαιούχους - Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert