M-60: Γιατί η Τουρκία στέλνει παλαιά άρματα μάχης για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Συρία; – ΒΙΝΤΕΟ

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες μέσω κοινωνικών δικτύων, φανερώνουν ισχυρές τουρκικές δυνάμεις να κατευθύνονται προς τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Απ’ όσα είδαμε, εντύπωση προκάλεσε η παρουσία παλαιών αρμάτων μάχης M-60, που δεν ανήκουν σε αυτά που είχαν εκσυγχρονιστεί στο επίπεδο «SABRA».

Η Τουρκία μετέφερε ενισχύσεις στα 12 φυλάκια που έχει στήσει στην Ιντλίμπ και αυτές περιλαμβάνουν Α/Κ πυροβόλα FIRTINA, και διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.


Η μεταφορά αρμάτων M-60 (μη εκσυγχρονισμένων), προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά για την επιλογή. Για ποιο λόγο οι Τούρκοι στέλνουν παλαιά άρματα μάχης στην Ιντλίμπ, όταν τα κατά πολύ πιο σύγχρονα Leo 2A4, δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά παλιότερα στη Συρία (ειδικά στην αλ Μπαμπ);

 

Είναι αλήθεια πως οι απώλειες των τουρκικών Leopard 2A4, οφείλονταν σε ένα μεγάλο βαθμό στη λάθος τακτική χρησιμοποίησής τους. Όμως η χρήση M-60 (η χώρα μας διαθέτει περί τα 100), σε ένα περιβάλλον που -ας πούμε ότι- δεν «ενδείκνυται», ίσως να κρύβει προβλήματα με τις διαθεσιμότητες των τουρκικών Leo 2Α4 και Μ-60Τ SABRA, από τα οποία διαθέτει 354 και 170 αντίστοιχα. Επίσης δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να μην θέλουν να αποδυναμώσουν περισσότερο το «μέτωπο» του Έβρου το οποίο έχει ήδη «αποψιλωθεί’ ως ένα βαθμό από σύγχρονα άρματα μάχης λόγω εμπλοκής τους σε παλαιότερες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα τουρκικά M-60 δεν έχουν καμία τύχη απέναντι σε ATGMs που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο πόλεμο της Συρίας.

Πηγή: Πτήση και Διάστημα