OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη της Μαρίμπ: Άλλοι 100 αντάρτες Χούθι νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Υεμένη

14/10/2021 - 16:16
Χούθι
Share on FacebookShare on Twitter

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι πάνω από 100 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στην επαρχία στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, όπου οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Πάνω από 108» Χούθι σκοτώθηκαν στον τομέα Αλ Αμπντίγια, στο νότιο τμήμα της επαρχίας αυτής της βόρειας Υεμένης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της συμμαχίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Ριάντ. Τη Δευτέρα, η συμμαχία έκανε λόγο για 156 αντάρτες νεκρούς και την Τρίτη για ακόμη 134 απώλειες των ανταρτών στην ίδια περιοχή. Συνολικά, πάνω από 400 αντάρτες έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ωστόσο ειδικός επισήμανε ότι παρά τις βαριές απώλειες που υφίστανται, οι Χούθι προελαύνουν στα πεδία.

Ο απολογισμός που ανακοινώθηκε από το Ριάντ δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Χούθι σπανίως ανακοινώνουν απώλειες στις τάξεις τους.

«Διεξαγάγαμε 19 πλήγματα που κατέστρεψαν 12 στρατιωτικά οχήματα που ανήκαν στους παραστρατιωτικούς (σ.σ. τους Χούθι) και σκοτώσαμε 108 τρομοκρατικά στοιχεία στον τομέα Αλ Αμπντίγια τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε το δελτίο Τύπου της συμμαχίας, που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Οι αντάρτες έχουν κλιμακώσει την έφοδο που εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο για να κυριεύσουν τη Μαρίμπ, το έσχατο κυβερνητικό οχυρό στον βορρά, που κατά τα άλλα βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ έχει στρατηγική γεωγραφική θέση μεταξύ της βόρειας και της νότιας Υεμένης, όπου μαίνεται από το 2014 πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών που πρόσκεινται στο Ιράν και δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης υποστηριζόμενες από το Ριάντ και τους συμμάχους του.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε την Τρίτη οι αντάρτες διαβεβαίωσαν πως έχουν φθάσει «στην περιφέρεια» της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, του βασικού διακυβεύματος της μάχης.

Η προέλαση των Χούθι στα πεδία των μαχών είναι «σημαντική σε στρατηγικό και σε ψυχολογικό επίπεδο», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Μπάρον, πολιτικός αναλυτής ειδικευμένος στην Υεμένη και στην περιοχή, εξηγώντας ότι ως πριν από ένα ή δυο χρόνια οι αντάρτες δεν ήγειραν ουσιαστικά καμιά πρόκληση για τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μαρίμπ.

Την Τρίτη, πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι οι αντάρτες προέλασαν και κατέλαβαν την κοινότητα αλ Τζούμπα, νότια της Μαρίμπ. Οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση εγκατέλειψαν τις θέσεις τους έπειτα από σφοδρές μάχες, εξήγησαν.

Η αεροπορία της συμμαχίας υποστηρίζει τις υεμενίτικες χερσαίες κυβερνητικές δυνάμεις στις εχθροπραξίες, συχνά εκ του σύνεγγυς.

Η κυβέρνηση της Υεμένης βασίζεται στρατιωτικά στη συμμαχία από το 2015, όταν άρχισε η επέμβασή της, αφού οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα, η οποία παραμένει στα χέρια τους.

Οι Χούθι υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη πως παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει.

Οι Χούθι προχωρούν συχνά σε επιθέσεις με UAVs ή πυραύλους εναντίον στόχων στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, λένε διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Κατά τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΜΑΡΙΜΠΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΥΕΜΕΝΗΧΟΥΘΙ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

19/12/2025 - 14:16
SBU - QENDIL
ΚΟΣΜΟΣ

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

19/12/2025 - 13:53
Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

19/12/2025 - 13:39

Διαβάστε Επίσης

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

Πούτιν: «Δεν αισθάνομαι υπεύθυνος για τους νεκρούς, δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο»…

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη αντίδραση για την αφαίρεση διπλώματος λόγω αλκοόλ - «Από αύριο μόνο φραπέ»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert