Μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία: Οι Κούρδοι ρίχνουν ρουκέτες σε τουρκικό έδαφος

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε συριακά μεθοριακά χωριά ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις που προωθούνται και τους στρατιώτες των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε πριν από λίγο αξιωματούχος των SDF.

Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία η Τουρκία ενώ οι Κούρδοι «απαντούν» με ρουκέτες. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία και έπληξαν σημεία σε κωμοπόλεις που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ρουκέτες και τα βλήματα πιστεύεται πως έρχονται από περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία η οποία έχει στοχοθετηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, έπληξαν σημεία στις τουρκικές κωμοπόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν.

Το χρονικό της εισβολής 

Σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία και ενώ υπάρχουν οι πρώτες αναφορές για αμάχους (σ.σ. οκτώ) ανάμεσα στα θύματα, η Τουρκία προσπαθεί να πείσει πως δεν στοχεύει αμάχους.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνει λόγο για χτυπήματα ακριβείας, με βάση τα στοιχεία από τα drones και τις πληροφορίες από την αντικατασκοπεία.

«Μόνο Κούρδοι (του PKK και του YPG) και τζιχαντιστές τρομοκράτες, τα κρησφύγετά τους, οι θέσεις τους, τα οπλοστάσιά τους στοχοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Άμαχοι και αθώοι άνθρωποι, ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές δομές, εγκαταστάσεις υποδομής δεν έχουν πληγεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με το οποίο, η επιχείρηση στη Συρία προχωρά βάσει προγραμματισμού και με σεβασμό στην εδαφική κυριότητα της Συρίας, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της χώρας Τουρκίας, του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των συνθηκών του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους κατευθύνονται σε μέτωπα στην βορειοανατολική Συρία για να ενισχύσουν εκεί τα τουρκικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ότι μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις SDF στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Σποραδικά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης σήμερα το πρωί στις μεθοριακές ζώνες της Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ωστόσο ότι η επιχείρησή του «διεξήχθη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας από αέρος και στο έδαφος», διαβεβαιώνοντας ότι επετεύχθησαν «προκαθορισμένοι στόχοι» για την κατάληψη θέσεων, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά «σαφή απόπειρα» από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν. Η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.

Ο βομβαρδισμός αυτός χθες, Τετάρτη, το βράδυ είχε στόχο ένα τμήμα της φυλακής Σίρκιν στην πόλη Καμισλί, διευκρίνισαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας στην ανακοίνωσή τους.

«Πονάει» η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές φοβούνται για αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις στη χερσαία φάση της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τουρκικά στρατεύματα εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε νωρίτερα στις 5,88 λίρες έναντι του δολαρίου από τις 5,8740 που έκλεισε χθες. Το τουρκικό νόμισμα υφίσταται πιέσεις από τότε που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση κάποιων αμερικανικών στρατευμάτων από συριακές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η στρατιωτική επιχείρηση που ακολούθησε έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική διεθνή καταδίκη.Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προτεινόμενες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ύστερα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Τα κρατικά τουρκικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο δέχθηκαν πιέσεις για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να υφίστανται τη μεγαλύτερη πτώση. Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,64%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,77%.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται σήμερα με το Ιράν να ζητάει να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση, την Ιταλία να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», το Πεκίνο να καλεί να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας και τη Ρωσία να πιέζει για να αρχίσει ένας τουρκοσυριακός διάλογος. Την ίδα ώρα η Γαλλία καλεί τον Τούρκο πρέσβη στο Παρίσι για εξηγήσεις, ενώ το Ισραήλ και η Βρετανία καλούν την Τουρκία να σταματήσει αυτόν τον παραλογισμό.

Με πληροφορίες από: ΕΤ / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ / AA