OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: «Διάλογος για μια γαλλική πυρηνική ομπρέλα για την Ευρώπη – Ο Πούτιν θα συνεχίζει σε Μολδαβία και Ρουμανία»

02/03/2025 - 09:13
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

Αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν – που εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 – δεν σταματηθεί, «αυτός θα συνεχίσει σίγουρα για τη Μολδαβία και πιθανώς παραπέρα για τη Ρουμανία», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξεις που παραχώρησε στον γαλλικό κυριακάτικο Τύπο, μιλώντας μεταξύ άλλων για το φλέγον ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης μπροστά στον φόβο μιας αμερικανικής απεμπλοκής.

Η πιθανή «απεμπλοκή» των ΗΠΑ από την Ουκρανία «δεν είναι προς το συμφέρουν τους (των ΗΠΑ)», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, γιατί «ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια είναι απολύτως σύμφωνο με τη διπλωματική και στρατιωτική τους παράδοση».

Αν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει να «υπογράψει μια εκεχειρία χωρίς να παράσχει καμία εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία», τότε η «γεωστρατηγική αποτρεπτική της ικανότητα σε σχέση με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους θα εξαφανιζόταν την ίδια μέρα», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ξαναθέτοντας τη συζήτηση για μια ευρωπαϊκή πυρηνική ομπρέλα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης, ο Μακρόν τόνισε ότι ένας στρατηγικός διάλογος με ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, «θα έκανε τη Γαλλία ισχυρότερη».

«Εμείς έχουμε ασπίδα, αυτοί δεν έχουν. Και δεν μπορούν πλέον να εξαρτώνται από την αμερικανική πυρηνική αποτροπή. Χρειαζόμαστε στρατηγικό διάλογο με όσους δεν την έχουν και αυτό θα κάνει τη Γαλλία ισχυρότερη».

Διαβάστε επίσης: Rafale: Η Γαλλία σχεδιάζει να αναπτύξει μαχητικά εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα στην Γερμανία για την προστασία της Ευρώπης

Ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθούν γρήγορα για μια «μαζική και κοινή χρηματοδότηση» με «εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» για να οικοδομήσουν κοινή άμυνα.

Οι 27 θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για μια σύνοδο κορυφής. «Θα δώσουμε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθορίσει τις ανάγκες ικανότητας για να οικοδομήσουμε μια κοινή άμυνα» γιατί «πρέπει να κινητοποιήσουμε κοινή χρηματοδότηση με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» και αυτό «ταχύτατα».

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να «επιδείξουν ηρεμία, σεβασμό και ευγνωμοσύνη» μετά από τη σύγκρουση των δύο στον Λευκό Οίκο που προκάλεσε φόβους για αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ουκρανία και ρήξη της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ με τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

«Νομίζω ότι πέρα από τον εκνευρισμό, όλοι πρέπει να επιστρέψουν στην ηρεμία, στον σεβασμό και στην ευγνωμοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε συγκεκριμένα γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ σημαντικό».

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με σειρά ηγετών, μεταξύ των οποίων τον Ζελένσκι και τον Τραμπ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν έδωσε συνεντεύξεις στις εφημερίδες Tribune Dimanche, τη JDD, τη Le Parisien και την Ouest-France.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΓΑΛΛΙΑΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΕΥΡΩΠΗΗΠΑΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ

Related Posts

drones
ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία – Εσθονία: Ουκρανικά τα drones που έπεσαν στις χώρες της Βαλτικής – Είχαν στόχο τη Ρωσία

25/03/2026 - 14:37
USS Abraham Lincoln
ΚΟΣΜΟΣ

USS Abraham Lincoln: Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση ενάντια στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

25/03/2026 - 14:29
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59

Διαβάστε Επίσης

Λετονία – Εσθονία: Ουκρανικά τα drones που έπεσαν στις χώρες της Βαλτικής – Είχαν στόχο τη Ρωσία

USS Abraham Lincoln: Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση ενάντια στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Εντυπωσιακά πλάνα από την μεγαλειώδη στρατωτική παρέλαση [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert