OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Έστειλε «μήνυμα» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών

24/12/2020 - 04:19
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον ομόλογό του της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φοστέν Αρσάνζ Τουαντερά και διέταξε να πετάξουν πολεμικά αεροσκάφη στη χώρα για να «σηματοδοτήσουν την καταδίκη της Γαλλίας για τις απόπειρες αποσταθεροποίησης», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους καταδίκασε «τις απόπειρες ένοπλων ομάδων και ορισμένων πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του (πρώην προέδρου) Φρανσουά Μποζιζέ, για να παρεμποδίσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών και τη διεξαγωγή εκλογών» την Κυριακή στη χώρα, πρώην γαλλική αποικία, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Επίσης «υπενθύμισε τη συνεχή δέσμευση της Γαλλίας στο πλευρό των αρχών και του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για να συμβάλλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας».

Οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας

Σε αυτήν την πολύ ασταθή χώρα, ένοπλες ομάδες καταλαμβάνουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της χώρας και έχουν ξεκινήσει μια επίθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, επικρατέστερος των οποίων είναι ο Τουαντερά, ενώ η υποψηφιότητα του Μποζιζέ κρίθηκε άκυρη.

Το Ελιζέ διευκρίνισε ότι «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τουαντερά, και σε συμφωνία με τη (δύναμη του ΟΗΕ) Minusca», ο Εμανουέλ Μακρόν «διέταξε την πραγματοποίηση αποστολής υπερπτήσης στο έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας με μαχητικά αεροσκάφη».

«Αυτή η αποστολή πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα και σηματοδοτεί την καταδίκη από τη Γαλλία των προσπαθειών αποσταθεροποίησης της χώρας», διευκρινίζει η ανακοίνωση, η οποία δεν αναφέρει λεπτομέρειες.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισε ότι μια περίπολος «αποτελούμενη από δύο μαχητικά αεροσκάφη Mirage (M2000D) συνοδευόμενη από ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού C135FR απογειώθηκε το απόγευμα από την προβλεπόμενη αεροπορική βάση της Εν Ντιαμένα (Τσαντ) για να επιστρέψει 4 ώρες αργότερα».

Συμβολική κίνηση

«Αυτή η υπερπτήση ή ‘επίδειξη παρουσίας’ πραγματοποιήθηκε σε ύψος που καθιστά δυνατή την επιτήρηση από αέρος και την επισήμανση της παρουσίας γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μακρόν και ο Τουαντερά επίσης «χαιρέτισαν και υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στα στοιχεία της Minusca, τα οποία, στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, επέτρεψαν να δοθεί σθεναρή απάντηση στις απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας».

Η Γαλλία έχει περίπου 300 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαίδευση των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και παρέχουν εάν είναι απαραίτητο, υποστήριξη στη Minusca, μια δύναμη 11.500 ανδρών.

Τον Δεκέμβριο του 2013, μετά το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μποζιζέ και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, το Παρίσι είχε αναπτύξει περισσότερους από χίλιους στρατιώτες της επιχείρησης Sangaris, στο πλαίσιο εντολής του ΟΗΕ, για την αποκατάσταση της ασφάλειας. Η επιχείρηση Sangaris, που αριθμούσε έως 1.600 άνδρες, παρέμενε εκεί μέχρι το 2016.

Ο πρόεδρος Τουαντερά έλαβε τις τελευταίες ημέρες στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Ρουάντα και τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έστειλε 300 επιπλέον στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΓΑΛΛΙΑΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΜΑΚΡΟΝΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΡΩΣΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Ρούμπιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

27/03/2026 - 19:27
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

27/03/2026 - 18:38
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

27/03/2026 - 17:54

Διαβάστε Επίσης

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει σε 2 με 4 εβδομάδες – Δεν θα χρειαστούν χερσαία στρατεύματα»

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Εγκαίνια για το νέο αξονικό τομογράφο, παρουσία Δένδια [pics, vid]

Ιράν: Αμερικανοϊσραηλινές επιδρομές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αντιδραστήρες σε Αράκ και Γιαζντ

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται γραφείο διασύνδεσης και επαγγελματικής μετάβασης αφυπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Στενά του Ορμούζ: Δεν κατάφεραν να περάσουν κινεζικά πλοία, παρά τις υποσχέσεις του Ιράν

IDF: Νέα κύματα επιθέσεων σε τρεις περιοχές του Ιράν – Ταυτόχρονα πλήγματα και σε Βηρυτό

Axios: Έξαλλος ο Τζει Ντι Βανς με τον Νετανιάχου – «Μας πουλήσατε τον πόλεμο στο Ιράν ως κάτι εύκολο»

Reuters: Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν καταστρέψει μόνο το 1/3 των πυραύλων του Ιράν

Top News

Ηλίας Βρεττός: Προσπάθησα να μη βγει το θέμα του ξυλοδαρμού μου για να μην ανησυχήσουν οι δικοί μου

Φωτεινή Πετρογιάννη: Πήγα στην Τήνο προσευχήθηκα και γυρνώντας έμαθα ότι είμαι έγκυος

Η Μαριλού Κατσαφάδου θα είναι στο «Your face sounds familiar»: Ανυπομονώ, είμαι πολύ ενθουσιασμένη

Σαμπαλένκα για το μονόπετρό της που έγινε viral: «Ήθελα 14 καράτια και πήρα 12»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert