Μακρόν: «Η Ουκρανία πήρε άδεια να παράγει πυραύλους Aster 30 και SCALP – Το 2028 θα φτάσουν τα πρώτα Rafale»

Η Ουκρανία πρόκειται να παραλάβει 16 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale το 2028 και το 2029, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο

Μακρόν - Ζελένσκι - Rafale REUTERS/Tom Nicholson/Pool

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Γαλλία και η Ουκρανία συμφώνησαν σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2026, σε έναν «οδικό χάρτη» που προβλέπει την απόκτηση από το Κίεβο 16 μαχητικών αεροσκαφών Rafale«το πρώτο εκ των οποίων θα πετάει στους ουκρανικούς αιθέρες ήδη από το 2028-2029» , ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στον τομέα της αεράμυνας, το Κίεβο θα αποκτήσει επίσης «μια πρώτη σειρά συστημάτων SAMP/T νέας γενιάς (NG)», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, στο τέλος της συνόδου κορυφής του «συνασπισμού των προθύμων» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την προμήθεια ραντάρ και την αδειοδοτημένη παραγωγή στην Ουκρανία κατευθυνόμενων βομβών AASM «Hammer», αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 30 και πυραύλων cruise SCALP, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2025, Ζελένσκι και Μακρόν υπέγραψαν επιστολή προθέσεων (Letter of Intention – LOI) για την μελλοντική αγορά από το Κίεβο έως και 100 Rafale, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T και drones.

Επιπλέον, η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την άδεια παραγωγής πυραύλων Patriot, των PAC-3, σε συνεργασία με την Γερμανία και την Πολωνία.

Η πολυεθνική δύναμη που πρόκειται να αναπτυχθεί στην Ουκρανία μόλις σταματήσουν οι μάχες θα ξεκινήσει εκπαίδευση σε «γειτονικές χώρες» τους «επόμενους μήνες», ανακοίνωσε επίσης ο Μακρόν.

«Σήμερα αποφασίσαμε για τις ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες (…) Θα αναπτυχθούν σε χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία για να επικυρώσουν τα σχέδια ανάπτυξής μας και να δείξουν ότι είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι και αξιόπιστοι», τόνισε.

Πηγή: Le Monde

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ