Μακρόν και Ντράγκι έτοιμοι να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας, Μάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν, θα υπογράψουν συμφωνία την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με Ιταλική κυβερνητική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες, αλλά ένας άλλος Ιταλός αξιωματούχος είπε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών σε τομείς που καλύπτουν την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το όλο σχέδιο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2018 υπό τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού επιδεινώθηκαν αφού τον Τζεντιλόνι διαδέχθηκε εκείνο το έτος η λαϊκιστική κυβέρνηση της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Υπό τον Ντράγκι, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο ίδιος και ο Μακρόν επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να δράσουν παράλληλα για να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική μετά από χρόνια σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Μακρόν θέλει έναν ισχυρότερο δεσμό με την Ιταλία και η Ιταλία θέλει να ενταχθεί στην παραδοσιακή εταιρική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», είπε ο δεύτερος Ιταλός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Πρόθεση της Ιταλίας είναι η συνθήκη να φέρει το όνομα του παλατιού Quirinale του Ιταλού προέδρου όπου θα υπογραφεί, είπε η πρώτη πηγή.

Λεπτομέρειες για την ουσία της συνθήκης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Εκπρόσωπος του Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη συνάντηση των δύο ηγετών σε αυτή τη φάση.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού κορυφώθηκαν στις αρχές του 2019, όταν η Γαλλία ανακάλεσε για λίγο τον πρεσβευτή της για μια διαμάχη που αφορούσε τη μετανάστευση.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Ντράγκι και Μακρόν ήταν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη, ένα θέμα στρατηγικής σημασίας και για τους δύο ηγέτες.

Πηγή: Reuters / Angelo Amante / Giselda Vagnoni / Michel Rose