Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν κατάπαυση του πυρός

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν και πάλι την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, διάρκειας 75 λεπτών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε σε μια ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες, δηλαδή οι κύριοι Σολτς, Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Όμως παρά την συμφωνία αυτή, το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την συνομιλία του με  τους κυρίους Μακρόν και Σολτς, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Ο Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ