OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μάλι: «Τέλος» η συνεργασία με τη Γαλλία – Η στρατιωτική χούντα ακύρωσε τις αμυντικές συμφωνίες

03/05/2022 - 08:58
Μάλι
Share on FacebookShare on Twitter

Η στρατιωτική χούντα στο Μάλι ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως ακυρώνει τις συμφωνίες για την άμυνα τις οποίες είχε συνάψει με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της, περαιτέρω εκδήλωση της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μπαμακό και των πρώην συμμάχων του στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Πραγματώνοντας την απειλή που επέσειε επί μήνες, η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2020 ανακοίνωσε πως «αποκηρύσσει» τις λεγόμενες συμφωνίες για το καθεστώς των δυνάμεων (Status of Forces Agreements, SOFA), που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας στο Μάλι της γαλλικής δύναμης Barkhane και της ευρωπαϊκής Takuba, καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2014 το Μπαμακό και το Παρίσι.

Τι επικαλέστηκαν οι αξιωματούχοι

Στην ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, επικαλέστηκε τις «κατάφωρες παραβιάσεις» από πλευράς της Γαλλίας, που ενεπλάκη στρατιωτικά στη χώρα της Αφρικής το 2013, της εθνικής κυριαρχίας του Μαλί.

Μπουρκίνα Φάσο

Αναφέρθηκε στη «μονομερή» απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει τον Ιούνιο του 2021 τις κοινές επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών, στην ανακοίνωση τον Φεβρουάριο του 2022 «χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση» με το Μπαμακό της απόσυρσης των δυνάμεων Barkhane και Takuba, στις «πολλαπλές παραβιάσεις» του εναέριου χώρου του Μάλι από γαλλικά αεροσκάφη.

Με δεδομένες «τις κατάφωρες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του Μάλι», η στρατιωτική χούντα αποφάσισε «να αποκηρύξει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της 16ης Ιουλίου 2014», πρόσθεσε. Το Μπαμακό ενημέρωσε για την απόφαση αυτή το Παρίσι χθες το απόγευμα. Θα εφαρμοστεί έξι μήνες μετά την ειδοποίηση, διευκρίνισε.

«Τέλος» οι αμυντικές συμφωνίες

Αντίθετα, η αποκήρυξη της SOFA έχει «άμεση ισχύ». Πρόκειται για τη συμφωνία του 2013 που όριζε το καθεστώς της γαλλικής δύναμης Σερβάλ, της μετέπειτα Barkhane, και για το συμπληρωματικό πρωτόκολλο του Μαρτίου του 2020 που αφορούσε την αποστολή ειδικών δυνάμεων ευρωπαϊκών κρατών που σχηματίστηκε με γαλλική πρωτοβουλία, την Τακούμπα.

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από το Παρίσι ως αυτό το στάδιο. Μένει να φανεί αν η αποκήρυξη της SOFA θα έχει συνέπειες στην εξελισσόμενη αποχώρηση της Barkhane, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, έπειτα από μήνες εντάσεων. Η απόσυρση της γαλλικής δύναμης, δυνητικά επικίνδυνη επιχείρηση, υποτίθεται πως θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις ως έξι μήνες.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι μετά το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τον Μάιο του 2021, εναντίον του προέδρου και του πρωθυπουργού που διόρισαν οι ίδιοι, κατόπιν την ακύρωση της δέσμευσης των συνταγματαρχών πως θα παρέδιδαν την εξουσία σε πολίτες τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αρχή του τέλους για τις σχέσεις των δύο χωρών

Τα πράγματα χειροτέρεψε η προσέγγιση της στρατιωτικής χούντας με τη Ρωσία. Η Γαλλία και σύμμαχοί της στη Δύση κατηγορούν τις αρχές του Μάλι ότι προσέλαβαν την αμφιλεγόμενη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Το Μπαμακό το διαψεύδει και μιλά για διακρατική συνεργασία. Το Μαλί απέλασε τον πρεσβευτή της Γαλλίας τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλαγέ Ντιόπ απείλησε τότε πως το Μπαμακό θα προχωρούσε, εάν θεωρούσε πως χρειάζεται, σε ακύρωση των συμφωνιών συνεργασίας. Το Μάλι αξίωσε τροποποιήσεις τους τον Δεκέμβριο, κρίνοντας πως ορισμένες διατάξεις τους παραβίαζαν την εθνική του κυριαρχία. Οι συνταγματάρχες έβλεπαν με κακό μάτι ιδίως τη δράση της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στους αιθέρες της αφρικανικής χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η στρατιωτική χούντα κατηγόρησε τον γαλλικό στρατό για «κατασκοπεία» και συνωμοσία με σκοπό την «ανατροπή» της, μετά τη δημοσιοποίηση από το επιτελείο στο Παρίσι βίντεο που τραβήχτηκε από UAV κοντά στη βάση Γκοσί. Ο γαλλικός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο που κατ’ αυτόν έδειχνε Ρώσους μισθοφόρους να θάβουν πτώματα κοντά σε αυτή τη βάση, με σκοπό να κατηγορηθεί η Γαλλία για εγκλήματα πολέμου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: OPERATION BARKHANESOFATAKUBAWAGNERΓΑΛΛΙΑΜΑΛΙΡΩΣΙΑ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert