OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Την παραίτηση Μουσκάτ ζήτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

18/12/2019 - 22:12
Μάλτα
Share on FacebookShare on Twitter

Την παραίτηση του πρωθυπουργού στη Μάλτα, Τζόζεφ Μουσκάτ και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση ζήτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρθηκε πως η παραμονή του στην θέση του πρωθυπουργού στη Μάλτα θέτει σε κίνδυνο την έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Το Κοινοβούλιο «υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος, πραγματικός ή υποτιθέμενος, για την έρευνα∙ υπογραμμίζει εξάλλου πως αυτός ο κίνδυνος επιμένει όσο ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του», αναφέρεται στο ψήφισμα, που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που ερευνούσε τη διαφθορά στη Μάλτα, δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπόθεση αυτή, στην οποία έχουν αναφερθεί τα ονόματα υψηλόβαθμων Μαλτέζων αξιωματούχων (ενός υπουργού και του διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ), ώθησε τον πρωθυπουργό των Εργατικών να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στις 12 Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ (έναντι 26 κατά, και 83 αποχές), λαμβάνεται έπειτα από μια αποστολή στη Μάλτα στις αρχές Δεκεμβρίου επτά ευρωβουλευτών που είχαν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την ανεξαρτησία της έρευνας.

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσης έντονη λύπη που «η εξέλιξη της κατάστασης στη Μάλτα τα τελευταία χρόνια προκάλεσε σοβαρές και επίμονες απειλές για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των ΜΜΕ, η ανεξαρτησία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης».

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση στη Μάλτα να θέσει τέλος στα προγράμματα «πώλησης υπηκοότητας» σε μη Ευρωπαίους, τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο «καλωσόρισε» τη μελλοντική θέσπιση ενός ετήσιου ευρωπαϊκού βραβείου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία για την ερευνητική δημοσιογραφία, οι όροι του οποίου μένουν ακόμη να διευκρινιστούν.

Μιλώντας σήμερα το πρωί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε πως «η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου», υπογραμμίζοντας πως «οι τρέχουσες έρευνες» για τη δολοφονία αυτή «πρέπει να στηρίζονται στις αρχές του κράτους δικαίου».

Χθες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Τζούροβα κάλεσε την κυβέρνηση της Μάλτας να «ενεργήσει επειγόντως» προκειμένου να «ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τη μάχη κατά της διαφθοράς και κατά του ξεπλύματος χρήματος».

Είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου το κράτος δικαίου στη Μάλτα να τύχει σεβασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΜΑΛΤΑΜΟΥΣΚΑΤ

Related Posts

Charles de Gaulle: Η γαλλική ναυαρχίδα αναχωρεί σήμερα για την αν. Μεσόγειο με πάνοπλη συνοδεία
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

05/12/2025 - 12:57
ΗΠΑ - ναρκωτικά
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

05/12/2025 - 12:21
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

05/12/2025 - 11:35

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert