Μαρίν Λε Πεν: Καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση και 15 μήνες στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

Κρίθηκε ένοχη για την υπόθεση της συστηματικής κατάχρησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Υποψήφια με βραχιολάκι στις εκλογές του 2027

Η Μαρίν Λε Πεν REUTERS/Benoit Tessier

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία το γεγονός ότι η Μαρίν Λε Πεν καταδικάστηκε σήμερα (07.07.2026) σε φυλάκιση 3 ετών, το ένα εκ των οποίων με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, και 15μηνη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την υπόθεση της συστηματικής κατάχρησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπρόσθετα, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και σμφωνα με την απόφαση του γαλλικού εφετείου ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Μαρίν Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές του 2027στη Γαλλία.

Ειδικότερα, η Μαρί Λε Πεν καταδικάστηκε σε ποινή 45 μηνών, εκ των οποίων οι 30 τελούν υπό αναστολή για την υπόθεση της συστηματικής κατάχρησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχοντας ήδη εκτίσει 15 μήνες, θεωρητικά μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της δραστηριότητα και να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία.

Η ίδια έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να κάνει προεκλογική καμπάνια φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι, αν και δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει τη στάση της. Θα είναι η πρώτη υποψηφια προεδρος με βραχιολάκι κι αν εκλεγεί η πρώτη πρόεδρος με βραχιολάκι.

Τυπικά, η δικαστική απόφαση δεν εμποδίζει την υποψηφιότητά της. Στην πράξη, όμως, η τελική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται να εξαρτάται από την ίδια και τις πολιτικές επιλογές που θα κάνει το επόμενο διάστημα.

Η Μαρίν Λε Πεν αναμένεται να τοποθετηθεί για την απόφαση στο δελτίο ειδήσεων των 20:00 του TF1.

Πηγή: Newsit

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ