Μαριούπολη: Κρανίου τόπος από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς – Σε ομαδικούς τάφους εκατοντάδες άμαχοι

Αισθητά μικρότερος ήταν χθες Παρασκευή ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις — ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε — στηλιτεύοντας την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι στην Μαριούπολη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή.

«1582 νεκροί πολίτες σε 12 μέρες, θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους. Ανίκανος να νικήσει τον Ουκρανικό Στρατό, ο Πούτιν βομβαρδίζει τους άοπλους και εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια. Χρειαζόμαστε αεροπλάνα να σταματήσουμε τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», αναφέρει ο κ. Κουλέμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Με πληροφορίες από Ukrinform