Μάτις: Η Τουρκία μας ενημέρωσε πριν την επίθεση στην Αφρίν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis δήλωσε ότι η Τουρκία ενημέρωσε εκ των προτέρων για την επίθεση εναντίον κουρδικών συμμάχων στη Συρία, αλλά δεν διευκρίνισε εάν η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποτρέψει την Άγκυρα.

«Η Τουρκία ήταν ειλικρινής», δήλωσε ο Mattis στους δημοσιογράφους. «Μας προειδοποίησαν πριν ξεκινήσουν τα αεροσκάφη τους να βομβαρδίζουν.»

Το Σάββατο, η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στο κουρδικό θύλακα της Afrin στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από την πολιτοφυλακή του YPG την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή την Κυριακή, υποστηριζόμενες από πιστούς μαχητές κατά του Ασαντ.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που λαμβάνει μέρος σε ένοπλη εξέγερση εντός των συνόρων της και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια ειναι βάσιμες», δήλωσε ο Μάττις, ο οποίος σημείωσε ότι οι νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν μείωσαν τις ανησυχίες της Τουρκίας που αφορούν την απόσχιση Κουρδικού κράτους στην επικράτεια .

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε χθες Κυριακή ο τουρκικός στρατός έχει επισημάνει ότι μέχρι στιγμής έχει πλήξει 153 θέσεις Κούρδων ανταρτών στην περιοχή της Αφρίν. Οι στόχοι περιλάμβαναν καταφύγια και οπλοστάσια, ενώ κατά την ίδια ανακοίνωση συνεχίζεται η επίθεση του πυροβολικού.

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κινδυνεύει να οξύνει περισσότερο την ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον στηρίζει την αραβοκουρδική πολιτοφυλακή στην οποία ανήκει και η YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας ξεκίνησε το Σάββατο στις 16:00 ώρα Ελλάδας με τον βομβαρδισμό από 72 αεροπλάνα περισσότερων από 100 στόχων, μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο Μίνιγκ, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό. Εκπρόσωπος της YPG ανακοίνωσε ότι δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από τα πλήγματα αυτά, ενώ ο τουρκικός στρατός απάντησε ότι έπληξε μόνο «τρομοκράτες».

Ο τουρκικός Τύπος εξέφραζε χθες τη στήριξή του στην επιχείρηση: «Έχει έρθει η ώρα του θριάμβου», «Γροθιά στους τρομοκράτες, κλάδος ελαίας για τον λαό», ήταν οι τίτλοι των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Yeni Safak και Star.

Πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, μετά από αυτή που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 με στόχο την απώθηση του Ι.Κ. προς τον νότο, αλλά και τον περιορισμό της επέκτασης των Κούρδων.

Με πληροφορίες απο RT