Μαχητικά Su-30M για το Καζακστάν

Μαχητικά Sukhoi Su-30M θα αποκτήσει το Καζακστάν, σε αντικατάσταση των απαρχαιωμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής που ακόμα διαθέτει η αεροπορία του.

Αυτό δήλωσε ο αρχηγός της αεροπορίας της χώρας υποπτέραρχος Νουρλάν Ορμανμπέτντοφ, κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Sukhoi στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

“Μπορούμε επιτέλους να ανανεώσουμε τον αεροπορικό μας στόλο, ενισχύοντας δραματικά τις δυνατότητές μας με αυτά τα μαχητικά πολλαπλού ρόλου”, είπε ο Ορμανμπέτντοφ, χωρίς πάντως να αναφέρει τον αρθμό των μαχητικών που η χώρα που προτίθεται να προμηθευτεί.

Το Su-30M αποτελεί εξέλιξη του Su-30MKI το οποίο είχε αναπτυχθεί από τη ρωσική εταιρεία, ειδικά για τη Ινδική αεροπορία. Στη Ρωσική αεροπορία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος τύπος, μέχρι να τεθούν μαζικά σε υπηρεσία ποιο εξελιγμένοι τύποι. Το αεροσκάφος είναι διθέσιο και διαθέτει εξελιγμένο ραντάρ και συστήματα επικοινωνιών.

Αυτή την στιγμή η αεροπορία του Καζακστάν διαθέτει αεροσκάφη MiG-27 Flogger, Su-25 Frogfoot, MiG-31 Foxhound, Su-27 Flanker και MiG-29 Fulcrum
,  όλα πρώην σοβιετικά, τα οποία δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση.

Διαθέτει όμως και μεταγωγικά Airbus C295 και ελικόπτερα EC145 και Bell UH-1 Huey II, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προμηθευτεί και τι μεταγωγικό Airbus A400M.

Πηγή: Jane’s
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert