Μερτς: «Καταστροφή η βαριά ήττα του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, αναλαμβάνω την ευθύνη»

«Πρόκειται για καταστροφή και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος και αρχηγός του CDU

Onalert Newsroom
Ο Φρίντριχ Μερτς REUTERS/Christian Mang

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ως «καταστροφή» περιέγραψε χθες (20.09.2026) τη βαριά ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ζήτησε σταθερότητα και υπομονή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, επειδή θέλω αυτή η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

«Πρόκειται για καταστροφή και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος και αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το CDU αγωνίστηκε σκληρά, αλλά στο τέλος, συνετρίβη στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD)». Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ARD και ZDF, το CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά βίας εξασφαλίζει την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο, καθώς το ποσοστό του κυμαίνεται λίγο πάνω από το 5%.

Αναφερόμενος στην ήττα του κόμματός του από την Αριστερά στο Βερολίνο, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι ο υποψήφιος του CDU Στέφαν Έβερς οδήγησε το κόμμα σε ένα «αξιοπρεπές» αποτέλεσμα, αλλά ανέλαβε τα ηνία της προσπάθειας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο κ. Έβερς τέθηκε επικεφαλής υποψήφιος του CDU μετά την παραίτηση του απερχόμενου δημάρχου Κάι Βέγκνερ από τη διεκδίκηση της επανεκλογής του τον περασμένο Αύγουστο.

Ο καγκελάριος τόνισε παρ’ όλα αυτά ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα απαιτεί θάρρος, σταθερότητα και υπομονή. Θα το ζητήσω αυτό ως πρόεδρος του CDU και, πάνω απ’ όλα, ως Καγκελάριος της χώρας μας».

Χρειαζόμαστε αλλαγές και αυτές θα απαιτήσουν προσπάθεια, δήλωσε ο κ. Μερτς, για να προσθέσει: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, επειδή θέλω αυτή η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο Φρίντριχ Μερτς είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της ηγεσίας του κόμματός του. Ο ίδιος είχε συγκαλέσει για χθες το βράδυ (20.06.2026) την εκτελεστική επιτροπή του CDU, προκειμένου να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σχετικά με το εάν κινδυνεύει η θέση του μετά τα τελευταία δυσμενή αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μελάνια Τραμπ με τον Ρώσο απεσταλμένο Κιρίλ Ντμιτρίεφ στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελάνια Τραμπ ζητά «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία – Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανίδα Πρώτη Κυρία τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Πριγκίπισσας Όλγας από τον Ουκρανό βουλευτή Νταβίντ Αραχαμία για την ανθρωπιστική της δράση

Αρμενία - ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία θα υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ έως το 2028, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Αρμενία δεν προτίθεται επί του παρόντος να αποχωρήσει από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια εμπορική ένωση που απαρτίζουν σύμμαχοι της Ρωσίας

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου