Το Μεξικό έχει αναπτύξει 2.500 στρατιώτες στο δυτικό τμήμα της χώρας, ως μέτρο «αποτροπής» απέναντι στο κύμα βίας που ακολούθησε τον θάνατο του αρχηγού ενός από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ρικάρντο Τρεβίγια.
«Περί τους 7.000 στρατιώτες στάθμευαν ήδη στην πολιτεία Χαλίσκο, άρα η στρατιωτική παρουσία θα ενισχυθεί» στην περιοχή αυτή όπου δρα το Καρτέλ του Χαλίσκο Νουέβα Χενερασιόν (Cartel de Jalisco Nueva Generacion, CJNG), ο αρχηγός του οποίου, ο Νεμέσιο Οσεγκέρα ή Ελ Μέντσο, σκοτώθηκε χθες κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
BREAKING – Mexico deploys 2,500 troops after drug lord killed: defense officialhttps://t.co/Smsp7IHzpe
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) February 23, 2026
Εντωμεταξύ τουλάχιστον 25 μέλη της Εθνοφυλακής στο Μεξικό μαζί με έναν αστυνομικό και έναν δικαστικό υπάλληλο σκοτώθηκαν στο Μεξικό κατά τις επιθέσεις του Καρτέλ του Χαλίσκο Νέα Γενιά (Cartel de Jalisco Nueva Generacion, CJNG) μετά την στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του Νεμέσιο Οσεγκέρα ή Ελ Μέντσο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας Ομαρ Γκαρσία Χαρφούχ.
Informa México que 25 militares fallecieron en ataques tras operativo contra “El Mencho” https://t.co/F6MJNpypXv #ElComentario #ElMencho #ViolenciaArmada #soldadosmexicanos #GuardiaNacional pic.twitter.com/ioKLt6Kca7
— El Comentario (@ComentarioUdeC) February 23, 2026
Κατά το κύμα βίας που εξαπέλυσε το καρτέλ στην πολιτεία Χαλίσκο, μία γυναίκα σκοτώθηκε, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 30 μέλη του καρτέλ, διευκρίνισε ο υπουργός Ασφαλείας.

Η πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι η προστασία του πληθυσμού» στο Μεξικό και διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε συμμετοχή των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιχείρηση», αλλά «πολλή ανταλλαγή πληροφοριών».
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ




