OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Οργή Μπάιντεν και ΕΕ κατά της χούντας για το αιματοκύλισμα της χώρας

29/03/2021 - 09:53
Μιανμάρ
Share on FacebookShare on Twitter

Η πιο πολυαίμακτη ημέρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, το Σάββατο, όταν τουλάχιστον 107 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ανάμεσά τους επτά παιδιά, προκάλεσε χθες Κυριακή εκδηλώσεις αγανάκτησης σε διεθνές επίπεδο, ιδίως από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου των ΗΠΑ, που καταδίκασαν απερίφραστα τη βία της χούντας.

«Είναι φρικτό», είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. «Είναι απόλυτα εξοργιστικό και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν χωρίς λόγο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά στόματος του επικεφαλής της διπλωματίας της, καταδίκασε από την πλευρά της χθες βράδυ την «απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας», τον «παράλογο δρόμο» που έχει πάρει η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ. Σε ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε το Σάββατο «ημέρα φρίκης και ντροπής».

Μιανμάρ

Διαδηλωτές που αξιώνουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας είχαν καλέσει σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις το Σάββατο, την ημέρα που όπως κάθε χρόνο οι ένοπλες δυνάμεις οργάνωσαν γιγαντιαίων διαστάσεων παρέλαση ενώπιον του επικεφαλής τους – και πλέον του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας – του στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και η σύζυγός του παρέθεσαν στους προσκεκλημένους τους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας Αλεξάντρ Φαμίν, πολυτελές δείπνο σε ανοικτό χώρο στη Ναϊπιντάου. Η επίσημη εφημερίδα The Mirror έγραψε ότι το δείπνο συνοδεύτηκε από συναυλία και ένα θέαμα με drones.

Δείτε ακόμη Α/ΓΕΕΘΑ: Ο Στρατηγός Φλώρος και ομόλογοι του καταδικάζουν τη βία της χούντας στη Μιανμάρ

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν το Σάββατο ανήλθε σε 107, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών, ωστόσο προειδοποίησαν ότι ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 114 νεκρούς.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 90 νεκρούς.

Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό που ελέγχεται από τον στρατό, ο απολογισμός ήταν 45 νεκροί και 552 συλλήψεις, ενώ η καταστολή οφειλόταν στο ότι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα και βόμβες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο αριθμός των θανάτων μετά το πραξικόπημα ανέρχεται σε τουλάχιστον 423, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, ΜΚΟ η οποία κρατά αρχείο για τα θύματα μετά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης.

Χθες Κυριακή, οι πολίτες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους της Ρανγκούν και άλλων πόλεων για να αξιώσουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ενώ έγιναν πολλές κηδείες σε όλη τη χώρα.

«Ένα κορίτσι τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι και πέθανε στο νοσοκομείο, δύο άνδρες σκοτώθηκαν επιτόπου», είπε ένας εργαζόμενος στις πρώτες βοήθειες στην πόλη Μονίουα.

Στη Χλάινγκ, συνοικία της Ρανγκούν, 16χρονος έφηβος έχασε ένα χέρι όταν εξερράγη χειροβομβίδα που προσπαθούσε να πετάξει πίσω στις δυνάμεις ασφαλείας, που την είχαν εκσφενδονίσει προς τους διαδηλωτές, ανέφερε εργαζόμενος στις πρώτες βοήθειες.

Ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων 12 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, καταδίκασαν τη χρήση βίας από τον στρατό της Μιανμάρ εναντίον «άοπλων» αμάχων, τονίζοντας πως κάθε «επαγγελματικός στρατός» πρέπει να «τηρεί τους διεθνείς κανόνες» και «να προστατεύει τον λαό που υπηρετεί, όχι να τον βλάπτει», με εξαιρετικά σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛΜΙΑΝΜΑΡΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝΧΟΥΝΤΑ

Related Posts

FPV drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

24/12/2025 - 21:38
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

24/12/2025 - 20:57
Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

24/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

Top News

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στον ύπνο

Πάτρα: Παιδιά πήγαν να πουν τα κάλαντα και ζήτησαν να πληρωθούν μέσω IRIS

«Peaky Blinders: The Immortal Man»: Κυκλοφόρησε teaser της ταινίας - Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπι

Θοδωρής Μαραντίνης: Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα πολλά πράγμα διαφορετικά γύρω από τον χειρισμό του διαζυγίου μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert