MiG-21: Η Ρουμανία «προσγειώνει» τον στόλο της – «Επιταχύνει» την αγορά F-16

Η Ρουμανία, μέλος του NATO, καθήλωσε τον εναπομείναντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών MiG-21 LanceR από σήμερα Παρασκευή, λόγω του «σημαντικά υψηλού ποσοστού ατυχημάτων» και θα επιταχύνει μια προγραμματισμένη αγορά μεταχειρισμένων F-16 από τη Νορβηγία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Η κίνηση δεν είχε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με τη Ρουμανία.

Η Ρουμανία θα συνεχίσει να πετάει τον μικρό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 που αποκτήθηκαν από την Πορτογαλία, ανέφερε το υπουργείο, ενώ τα συμμαχικά κράτη έχουν επίσης αναπτύξει αεροσκάφη στη χώρα για ενισχυμένες αποστολές εναέριας αστυνόμευσης ως μέρος των προσπαθειών του NATO να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρουμανία αγόρασε τα πρώτα της αεροσκάφη F-16 από την Πορτογαλία το 2016, καθώς επεξεργάζεται τη σταδιακή κατάργηση των MiG της σοβιετικής εποχής. Το υπουργείο είπε ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία αγοράς επιπλέον 32 αεροσκαφών F-16 από τη Νορβηγία, κάτι που θα προσθέσει δύο επιπλέον αεροπορικές μονάδες στην Πολεμική της Αεροπορία.

Το τελευταίο ατύχημα με ένα MiG-21 έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου, όταν ένα αεροσκάφος περιπολίας συνετρίβη, σκοτώνοντας τον πιλότο. Επτά στρατιώτες που στάλθηκαν για να τον βρουν σε μια αποστολή ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης πέθαναν επίσης σε ξεχωριστή συντριβή.

Η Ρουμανία, μέλος του NATO από το 2004, σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, από 2% που είναι σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος τον Μάρτιο.

Η χώρα φιλοξενεί επί του παρόντος πάνω από 3.000 στρατιώτες του NATO και θα αποκτήσει μια μόνιμη ομάδα μάχης της συμμαχίας σταθμευμένη στο έδαφός της.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου