«Μήνυμα» από Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο

Η Ρωσία μπορεί να αργεί, αλλά ξέρει να «χτυπά». Ή να στέλνει τα μηνύματά της με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Ποιος δεν θυμάται αυτό που είχε χαρακτηριστεί «επικό τρολάρισμα» του Πούτιν στον Ερντογάν, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο Κρεμλίνο;

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας, έγραφε στις 6 Μαρτίου 2020 το OnAlert: «Για τους παρατηρητικούς, η συνάντηση έκρυβε και μία «έκπληξη», «τρολάρισμα» ή και «μήνυμα» – ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός- του Πούτιν προς τον Ερντογάν.

Όπως αναφέρει στο Twitter ο εκδότης Maxim Suchkov, η συνάντηση έγινε σε έναν χώρο που:

Υπήρχε άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, η οποία κατατρόπωσε τους Οθωμανούς τις περιόδους 1768-74 και 1787-92 και προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας το 1783, ενώ επίσης υπάρχει ένα γλυπτό που διακρίνεται ανάμεσα στους δύο Προέδρους και απεικονίζει Ρώσους στρατιώτες που νίκησαν την Τουρκία στην Βουλγαρία, την περίοδο 1877-1878″.

Μπορείτε να δείτε τις σχετικές φωτογραφίες εδώ.

Τώρα η Ρωσία επιφύλασσε ένα νέο «μήνυμα» στην Τουρκία, με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός: Τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του το ρωσικό ΥΠΕΞ γράφει: «Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο στον Κόλπο του Ναυαρίνου. Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Μια λεπτομέρεια που ίσως έχει τη σημασία της: Η Ρωσία, η Γαλλία και -όχι η Βρετανία αυτή τη φορά- οι ΗΠΑ, ηγούνται της Ομάδας του Μινσκ που ασχολείται με την κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μία περίοδο που η Τουρκία -στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν- φαίνεται να παίζει τα «παιχνίδια» της στην περιοχή, στα «πόδια» της Μόσχας…