OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυση κατά του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία Κασόγκι

02/03/2021 - 13:28
Δολοφονία Κασόγκι
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέθεσαν μήνυση στη Γερμανία εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς η μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε την «ευθύνη» του για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τη φυλάκιση περίπου 30 συναδέλφων του.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε χθες, Δευτέρα, «στον γενικό εισαγγελέα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καρλσρούης» εξαιτίας της δικαιοδοσίας του «για τα διεθνή εγκλήματα», «αφορά τον γενικευμένο και συστηματικό διωγμό δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία» και έχει στόχο, εκτός από τον πρίγκιπα διάδοχο, τέσσερις άλλους υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους, διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Δίπλα στον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, «ύποπτο ότι παρήγγειλε άμεσα τη δολοφονία» του Κασόγκι, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επιτίθενται επίσης στον πρώην «στενό σύμβουλό» του Σαούντ αλ Καχτάνι, τον «πρώην αναπληρωτή διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών» Άχμεντ αλ-Ασίρι, αλλά και στον Μοχάμεντ Αλ-Οτάιμπι, πρώην γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, και στον Μάχερ Μουτρέμπ, «αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών» ο οποίος ήταν επικεφαλής «της ομάδας που υπέβαλε σε βασανιστήρια και σκότωσε» τον χρονογράφο της Washington Post.

Δείτε ακόμη «Αινιγματικός» Μπάιντεν: Τη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε το τι θα κάνουμε με τη Σαουδική Αραβία

Η πρωτοφανής αυτή μήνυση, η οποία στρέφεται επίσης κατ’ αγνώστων, αναφέρεται εξάλλου λεπτομερώς στις παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί εναντίον 34 δημοσιογράφων, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι στο βασίλειο και από τους οποίους 33 εξακολουθούν να κρατούνται, όπως ο μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι.

«Βασανιστήρια», «βία» και «σεξουαλικός καταναγκασμός», «αναγκαστική εξαφάνιση», «παράνομη στέρηση φυσικής ελευθερίας»… Μπροστά σ’ αυτά που χαρακτηρίζει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», η ΜΚΟ εκτιμά πως το γερμανικό δικαστικό σύστημα αποδεικνύεται «το πλέον κατάλληλο» λόγω της παγκόσμιας δικαιοδοσίας που ασκεί και η οποία επιτρέπει σ’ ένα κράτος να διώκει τους δράστες των πιο σοβαρών εγκλημάτων, όποια και αν είναι η εθνικότητά τους ή ο τόπος που διέπραξαν τα εγκλήματα.

Η ενέργεια αυτή, μέσω της οποίας οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ελπίζουν ότι θα αρχίσουν έρευνες, κάτι που θα γίνει «για πρώτη φορά στον κόσμο», έρχεται μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην οποία εκτιμάται ότι ο «MSB» (ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) «επικύρωσε» την επιχείρηση που είχε στόχο «να συλληφθεί ή να σκοτωθεί» ο Κασόγκι.

Δείτε ακόμη: Oι ΗΠΑ δεν πειράζουν τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Επικριτής της σαουδαραβικής εξουσίας αφού ήταν προηγουμένως ένας υποστηρικτής της, ο Τζαμάλ Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που είχαν φθάσει από τη Σαουδική Αραβία.

Η σορός του διαμελίστηκε και δεν έχει βρεθεί.

Αφού πρώτα αρνήθηκε τη δολοφονία, το Ριάντ τελικά είπε ότι αυτή διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους. Στο τέλος μιας μυστικής δίκης στη Σαουδική Αραβία, πέντε Σαουδάραβες καταδικάσθηκαν σε θάνατο και τρεις άλλοι σε ποινές κάθειρξης. Οι θανατικές ποινές έχουν έκτοτε μετατραπεί.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 170η θέση μεταξύ των 180 χωρών της Παγκόσμιας Κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου την οποία καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΣΟΓΚΙΜΗΝΥΣΗΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Related Posts

Ισραήλ: «Τέλος» το πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού – Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την διάλυσή του
ΚΟΣΜΟΣ

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

10/02/2026 - 15:32
UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

UNIFIL: Η πλειοψηφία των κυανόκρανων θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο έως τα μέσα του 2027

10/02/2026 - 13:48
FSB
ΚΟΣΜΟΣ

FSB: 150.000 άνθρωποι επικοινώνησαν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2025 – Οι χρήσιμες πληροφορίες και οι συλλήψεις

10/02/2026 - 13:22

Διαβάστε Επίσης

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

TRG-M10: Στα χέρια των snipers της ΔΕΠ τα νέα τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτή [pics]

Δαβάκης: Αφήνει ανοιχτή την αφαίρεση ιθαγένειας από τον σμήναρχο που κατηγορείται για κατασκοπεία

UNIFIL: Η πλειοψηφία των κυανόκρανων θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο έως τα μέσα του 2027

FSB: 150.000 άνθρωποι επικοινώνησαν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2025 – Οι χρήσιμες πληροφορίες και οι συλλήψεις

Συνθήκη των Παρισίων: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται στην μητέρα – πατρίδα

Ιράν: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι «οχυρώνεται» το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν – Ετοιμασίες πολέμου;

Lamprey: Το νέο αυτόνομο μη επανδρωμένο υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων της Lockheed Martin [vid]

Top News

Ο ΕΦΕΤ απαιτεί να ανακληθούν ζελεδάκια - Παρουσιάζουν ψυχοδραστικές ιδιότητες

Μετρό: Φτάνει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας - Έτοιμο το 65% της σήραγγας για τη Γραμμή 4

Ιωάννα Τούνη: Νέα παρατήρηση στη Σαουδική Αραβία για ένα φιλί - «Μας είπαν ότι δε σεβόμαστε τη χώρα»

Τσικνοπέμπτη 2026: Τα παϊδάκια που αξίζει να κυνηγήσεις στην Αθήνα και μια απρόσμενη προσθήκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert