OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μίτσκοσκι: «Επαίσχυντος ο όρος Βόρεια Μακεδονία» αλλά «συνθηκολόγησε» και ορκίστηκε πρωθυπουργός με την συνταγματική ονομασία της χώρας του

24/06/2024 - 09:35
Μίτσκοσκι - Βόρεια Μακεδονία
Share on FacebookShare on Twitter

Με 77 ψήφους «υπέρ» και 22 «κατά» η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, με επικεφαλής το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE και με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι έλαβε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 23/6/2024, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην τελετή ορκωμοσίας, που ακολούθησε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Ορκίζομαι πως το αξίωμα του πρωθυπουργού/υπουργού θα το ασκώ υπεύθυνα και ευσυνείδητα, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφώνησαν ο νέος πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνοντας τον όρκο που υπαγόρευσε ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Άφριμ Γκάσι.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του και λίγο πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, αιτιολογώντας την επιλογή του να ορκιστεί ως πρωθυπουργός με το συνταγματικό όνομα της χώρας, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά όπως είπε αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, καλείται να «συνθηκολογήσει».

Ο Μίτσκοσκι, πριν από μερικές ημέρες, είχε δηλώσει ότι στην ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), κάτι που η αντιπολίτευση στηλίτευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, καταλογίζοντάς του «διπροσωπεία» και «υποκριτκή στάση».

«Λέω, πως ο προσδιορισμός αυτός (σ.σ. Βόρεια), τον οποίο πρέπει να εκφέρω κατά την ορκωμοσία μου είναι επαίσχυντος, καθώς μου θυμίζει προσωπικά την ντροπή που φέρατε στην πατρίδα μου, στην οικογένειά μου και στα αγέννητα εγγόνια μου και σε αυτούς μετά από αυτά. Και όσο εγώ είμαι ζωντανός, τόσο πολιτικά όσο και ως άνθρωπος, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διορθώσω αυτήν την αδικία. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή είμαι ανίσχυρος και πρέπει στην παρούσα φάση να συνθηκολογήσω ενώπιόν σας και να πω τον επαίσχυντο αυτόν προσδιορισμό, διότι δυστυχώς είναι μέρος του νόμου και του Συντάγματος που πρέπει να σεβαστώ ως επικεφαλής της κυβέρνησης», είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ωστόσο στη δευτερολογία του αλλά και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, το Σάββατο, αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ηγείται του εθνικιστικού VMRO-DPMNE από το 2017 είχε δηλώσει επανειλημμένως στο παρελθόν πως δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλέσει τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ακόμη και με αντίτιμο να του αφαιρεθεί μελλοντικά το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψει στους «εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και να αποδεχτεί την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου, στην παρούσα φάση να ενσωματωθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο 46χρονος νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι καθηγητής Μηχανολόγος-Μηχανικός του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Στην κυβέρνησή του, πέραν του VMRO-DPMNE, συμμετέχουν ακόμη ο μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός με την επωνυμία «Αξίζει» και το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα «Ξέρω», του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / του ανταποκριτή N. Φραγκόπουλου

Tags: VMRO-DPMNEΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝ ΜΙΤΣΚΟΣΚΙ

Related Posts

Τραμπ - Ρωσία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο για το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ: «Θετικό το ότι η Ρωσία δεν χαρακτηρίζεται πλέον άμεση απειλή»

07/12/2025 - 09:51
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Μίλησε για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες με Γουίτκοφ και Κούσνερ – Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους

06/12/2025 - 19:26
ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εντυπωσιακό βίντεο με sniper της Ακτοφυλακής να εξουδετερώνει ταχύπλοο με κοκαΐνη στον Ειρηνικό

06/12/2025 - 17:41

Διαβάστε Επίσης

Κρεμλίνο για το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ: «Θετικό το ότι η Ρωσία δεν χαρακτηρίζεται πλέον άμεση απειλή»

Η νέα στρατηγική της ΕΕ με επενδύσεις 6,8 τρισ. ευρώ στην άμυνα – Νέα ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Φρεγάτες FDI: Η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί το Πολεμικό Ναυτικό της νέας εποχής

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές – Που θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Σαν σήμερα: Το 1826 ο Καραϊσκάκης κατατροπώνει τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς

THEON και EXOSENS ανακοίνωσαν την επέκταση της συνεργασίας τους έως το 2030

JASSM-ER: Η Ιταλία πήρε το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την αγορά 100 πυραύλων εκτεταμένου βεληνεκούς

Ζελένσκι: Μίλησε για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες με Γουίτκοφ και Κούσνερ – Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους

Top News

Συνταγή για εύκολα κανελόνια με κιμά κοτόπουλο και μοτσαρέλα

Porto Leone - επόμενα επεισόδια: Ο Γιάμαρης αποκαλύπτει στην Γαλήνη ότι η Αγγελική είχε σχέση µε τον Στράτο

Κεν Όνο: Ο θρύλος των Μαθηματικών που άφησε το πανεπιστήμιο για να εργαστεί στην AI startup μιας 24χρονης

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους - Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος και Πανεπιστημίου τα πρώτα μέρη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert